Eίναι δικαίωμα να ξέρουμε τα 600 πρόσθετα συστατικά ενός τσιγάρου

Σήμερα, έκλεισα 18 μήνες χωρίς τσιγάρο. Xωρίς μία τζούρα. Xαίρομαι που δεν έχω πρόβλημα με τους καπνιστές. Tο πρόβλημά μου είναι με το τσιγάρο. Mε τις ουσίες που κρύβει ο καπνός. Ή μάλλον που κρύβουν επιμελώς οι καπνοβιομηχανίες. Bέβαια, επάνω στα πακέτα υπάρχουν προειδοποιήσεις: O καπνός σκοτώνει, προκαλεί βλάβες κλπ, κλπ Όμως, δεν μου αρκούν. Eίναι συνθήματα, και έχουν κάτι συμβατικό που τα προσπερνάς. Ή τουλάχιστον, όσο κάπνιζα δεν τους έδινα σημασία. Tώρα, σκέπτομαι ότι εάν έβλεπα μέσα στο κουτί σε ένα χαρτί όλες αυτές τις ουσίες, και τις παρενέργειες που προκαλεί το κάπνισμα. μάλλον θα το έβλεπα διαφορετικά.

Φανταζόμουν, αυτές τις μέρες ένα κίνημα που να ζητά το αυτονόητο: την υποχρέωση να αναγράφουν οι βιομήχανοι που επεξεργάζονται τα φύλλα του καπνού και προσθέτουν δεν ξέρω και γω πόσα άλλα συστατικά, ώστε να γίνει το κάπνισμα ελκυστικό. Tί ακριβώς περιέχει ένα τσιγάρο. Γιατί να μη γνωρίζω το περιεχόμενο αυτού που καπνίζω; Γιατί στερείται αυτή η γνώση από τους καπνιστές;

Η διαφήμιση μπορεί να αποκρύπτει την αλήθεια και να παρουσιάζει το μήνυμα εκείνο που έχει επιλεχθεί ως το πλέον δραστικό και γοητευτικό για το κοινό που απευθύνεται. Αλλά το πακέτο με τα τσιγάρα γιατί να μην έχει ακριβώς τα συστατικά του προϊόντος που αγοράζουμε; Κάθε φάρμακο έχει μια συνταγή που αναφέρει τα πάντα για το περιεχόμενό του, για ενδείξεις, παρενέργειες, δοσολογία κλπ. Από το ψωμί, το λάδι, το βούτυρο και τις κονσέρβες, έως το κρέας, τα αναψυκτικά και το γιαούρτι, οι ετικέτες μας δίνουν τις συνταγές των προϊόντων. Εκεί βλέπουμε τα Ε, τις χρωστικές, τα υδρογονωμένα έλαια, ζάχαρες ή γλυκαντικά και εάν ξέρουμε να τα διαβάζουμε αντιλαμβανόμαστε ποια μας κάνουν καλό και ποια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες. Από περιττό βάρος έως έλκη στομάχου, προβλήματα στις αρτηρίες κλπ. Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τι κρύβεται μέσα σε κάθε τσιγάρο;

Εάν είναι αλήθεια ότι το τσιγάρο εκτός από τον καπνό που είναι τυλιγμένος μέσα σε ένα λευκό χαρτί περιέχει 600 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ τα οποία κρύβουν

 

  • Ορυκτή σκόνη
  • Υγραντικές ουσίες, που δρουν ως συντηρητικά σε ορισμένα προϊόντα
  • Σάκχαρα ώστε ο καπνός να είναι ελαφρύτερος
  • Αρωματικές ουσίες, όπως μέλι, βανίλια, σοκολάτα

 

Εάν είναι αλήθει ότι όταν ανάβουμε τσιγάρο με αυτές τις ουσίες Ο ΚΑΠΝΟΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ και 50 ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ, όπως:

 

  • Νικοτίνη
  • Αρσενικό
  • Κυανίνη
  • Βενζοπυρένιο
  • Μονοξείδιο του άνθρακα
  • Αμμωνία
  • Διμεθυλονιτροαμίνη
  • Πολώνιο 210 (ραδιενεργό)
  • Φορμαλδεΰδη*

 

Mικρή απόλαυση της αμαρτίας στην κοινότητα του θεού.

Εάν είναι αλήθεια όλα τα παραπάνω τότε η μη αναγραφή των συστατικών, ας είναι και 1000, δεν είναι απλώς μια παράλειψη, που ενδεχομένως πατάει σε κάποια νομική βάση, αλλά είναι μια συνειδητή πολιτική στάση, η οποία υποκριτικά, ενώ νοιάζεται για την υγεία των πολιτών, από την άλλη στο όνομα της ηθικἠς του κέρδους και του υλισμού αποσιωπά την αλήθεια για τις ολέθριες συνέπειες που ενός προϊόντος που έχει καταταχθεί ως ναρκωτικό σε σχετικούς πίνακες εξαρτησιογόνων ουσιών της Mεγάλης Bρετανίας.

 

Σύνδεσμος: Health effects of tobacco smoking

 

* Τα στοιχεία προέρχονται από την έκδοση Gill Paul, Πώς να κόψετε το κάπνισμα, Mετάφραση:Πέτρος Pωμαίος, Ερμείας, Αθήνα 2006, σ. 21.

2 thoughts on “Eίναι δικαίωμα να ξέρουμε τα 600 πρόσθετα συστατικά ενός τσιγάρου

  1. egolpion

    Το άρθρο από την Καθημερινή το είχα φυλάξει για ποστ αλλά κολλάει κάλύτερα εδω πλέον:

    Νέους, πιστούς καπνιστές έφερνε το χημικό μεντόλ

    . «Σαν δόλωμα για την αλίευση νέων πελατών χρησιμοποιήσαν ορισμένες καπνοβιομηχανίες το μεντόλ, σύνθετο χημικό με πρώτη ύλη τη μέντα», αναφέρει αμερικανική έρευνα. Ομάδα επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το μεντόλ δεν τοποθετείται τυχαία στο τσιγάρο. Αντιθέτως, καθώς δεσμεύει κάποιους υποδοχείς σε πνεύμονες και φάρυγγα καλύπτει τη «σκληρότητα» του καπνού, κάνοντας τους νέους καπνιστές να προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες είχαν κάνει ειδικές μελέτες πριν από μερικά χρόνια, έτσι ώστε να διαπιστώσουν ποιες συγκεντρώσεις της ουσίας είναι ελκυστικότερες στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

    Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Public Ηealth, αναλύονται στοιχεία τα οποία είχαν συλλεχθεί στο πλαίσιο άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006. Στην έρευνα συμμετείχαν Αμερικανοί καπνιστές και όπως διαπιστώθηκε οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες καπνιστές προτιμούσαν τα μεντόλ τσιγάρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, οι καπνοβιομηχανίες διενεργούσαν έρευνα αγοράς για να διαπιστώσουν ποια ήταν τα πιο επιθυμητά επίπεδα μεντόλ στους καπνιστές των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Οπως, μάλιστα αποδεικνύεται από εσωτερικά μνημόνια των καπνοβιομηχανιών, σκοπός τους ήταν να στοχεύσουν με κάποια εξειδικευμένα προϊόντα αποκλειστικά σε νεαρούς καπνιστές.

    Ο καθηγητής Χάουαρντ Κοχ που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι επί πολλά χρόνια οι καπνοβιομηχανίες προσάρμοζαν την περιεκτικότητα των τσιγάρων σε μεντόλ, έτσι ώστε όχι μόνο να προσελκύσουν στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος περισσότερους νέους, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουν και να διευκολύνουν τον εθισμό, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα παρέμεναν «καλοί πελάτες» για μία ολόκληρη ζωή.

    Αμφισβητούν την έρευνα οι καπνοβιομηχανίες

    Οπως ήταν αναμενόμενο οι καπνοβιομηχανίες αμφισβήτησαν τα ευρήματα της έρευνας. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της Phillip Morris, τσιγάρα της οποία εξετάστηκαν από τους ερευνητές του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν αποδέχεται ως αληθή τα συμπεράσματα της έρευνας. «Διαφωνούμε με τα συμπεράσματα των συντακτών της μελέτης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προσαρμόζαμε κατά το δοκούν την περιεκτικότητα των τσιγάρων μας σε μεντόλ, προσπαθώντας να αποκτήσουμε όλο και πιο νέους πελάτες. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο».

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_18/07/2008_278103

  2. agoraffoviagr

    Πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον φίλε μου το άρθρο σου. Είμαι καπνιστής και δε μπορώ να το κόψω το ρημάδι. Είναι μία απόφαση, όμως είναι δύσκολη απόφαση. Το άρθρο σου μου θύμισε το έργο “The Insider” με τον Αλ Πατσίνο και τον Ράσελ Κρόου. Είναι μεγάλο θέμα για το τι βάζουν μέσα στα τσιγάρα οι καπνοβιομηχανίες οι οποίες για ένα διάστημα στην Αμερική πλήρωναν σε ανθρώπους που νόσησαν από το τσιγάρο, μεγάλες αποζημιώσεις.
    Φιλικά
    Max

Leave a comment