ο αρχιεπίσκοπος που αγάπησε την εικόνα του

 Έφυγε στα 69 του στη σιωπή και με αξιοπρέπεια την ίδια μέρα που πέθανε ο βασιλιάς της Αγγλίας  Ερρίκος Η΄, το 1547. Είχε δυο μεγάλα μάτια παιδιού που όταν μεγαλώσει θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Τώρα, που το σκέπτομαι, στο βάθος κρυβόταν ένας καλλιτέχνης και σε άλλες συνθήκες ενδεχομένως ο Χριστόδουλος να ήταν ηγέτης μιας πρωτοπορίας, όσο άφηνε το παιδί που είχε μέσα του να είναι παιδί…  

Έζησε τον μοναχισμό μέσα από ένα ιδιαίτερο οργανωσιακό σχήμα αλλά κατάφερε να απογαλακτιστεί από τους «γέροντές» του, τη μητροπολιτική τρόικα. Έγινε διάσημος από την ημέρα της ενθρόνισής του και άπαντες ενθουσιάστηκαν από την ομιλία του στη μητρόπολη. Η αίσθηση ότι ερχόταν ένας νέος αέρας στην ελλαδική Εκκλησία προκαλούσε ενθουσιασμό και σε κάθε περιοδεία του η δημοτικότητά του ανέβαινε. Ήταν μαχητικός, ενεργητικός και με άποψη, κάτι που δεν του το συγχωρούσαν όσοι θέλουν μια εκκλησία στξ σκιά της πολιτικής. Είναι σίγουρο ότι στα ρεπορτάζ πολλοί θα ομολογούν ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν ο πατέρας τους. Οι μητέρες μας και οι θείες μας σήμερα κλαίνε και πενθούν γιατί τον ένιωθαν ως έναν δικό τους άνθρωπο. Από την αρχή της δράσης του, ήταν σαφές,  (ακόμη όταν ήταν στον Βόλο επίσκοπος) ότι ο Χριστόδουλος είχε υψηλές ικανότητες στην επικοινωνία και μάλιστα στην προσέγγιση των νέων. Το γραφείο του στην οδό Αγίας Φιλοθέης ήταν πάντοτε ανοιχτό στον κόσμο. Είχε αντοχές, υπομονή, θέληση και πιστεύω ότι αγαπούσε το λειτούργημά του. Φήμες έλεγαν ότι κάθε βράδυ ενημερωνόταν για το τι είχε ειπωθεί για αυτόν από τα μαζικά μέσα…  Οι εμφανίσεις του και το «στήσιμο» στις κάμερες μαρτυρούσαν έναν άνθρωπο που όχι μόνο ενδιαφερόταν για την εικόνα του, αλλά πιο πολύ, την αγάπησε τόσο που παγιδεύτηκε στον αυτοθαυμασμό του. Εξαρτήθηκε δηλαδή από μια δημόσια μιντιακή εικόνα που ήταν αρεστή και δεν θέλησε να την ανατρέψει. Αντίθετα, την ενίσχυε με λογικοφανή επιχειρήματα και ρητορισμούς. Ποτέ δεν κατανόησα την ιστορία με τις ταυτότητες αλλά θυμάμαι καλά πόσοι άνθρωποι αριστεροί τον υποστήριζαν! Πιστεύω ότι ένοιωθε να καλύπτει ένα κενό σε απόψεις και κατά διαστήματα έπαιξε τον ρόλο της υπεράσπισης θέσεων που μείωσαν τελικά τη δημοτικότητά του. Τότε ήταν που τη θέση του παιδιού είχε πάρει ο ενήλικας ηθικολόγος, εθνικά ορθόδοξος, που ήθελε να είναι στην εποχή του, ενώ ταυτόχρονα ήταν κολλημένος σε αγκυλώσεις και προκαταλήψεις με γενικεύσεις που ενόχλησαν και αδίκησαν.  Και αυτό το τελευταίο είναι που σχολιάζει σήμερα το πρακτορείο Reuters: «His frequent tirades against the EU and European culture, his reference to Turks as “barbarians”, labeling gays as being “handicapped”, and his growing public involvement in foreign policy issues chipped away at his popularity». Ωστόσο το μεγάλο μάθημα που πήραμε όλοι ήταν, μετά την επιστροφή από την Αμερική, η ταπεινότητα και η ανθρωπιά του προς το τραγικό γεγονός του τέλους… Ας αναπαυθεί το πνεύμα του! Θεός σχωρέσ᾿ τον.

6 thoughts on “ο αρχιεπίσκοπος που αγάπησε την εικόνα του

 1. Γιάννης

  Επέλεξε να “κοιμηθεί” με σοφία. Ρωτώ αληθεια, πόσοι άνθρωποι έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο, έτσι ώστε να του υποκλιθούν,να αναγνωρίσουν την δυναμή του και να τον περιμένουν, παρόλη την “παντοδυναμία” που χαραχτήρισε την λαμπρή ζωή τους…….
  Ας αναπαυθεί το πνεύμα και το σώμα του

 2. pirinotriftis

  Πόσοι και πόσοι πεθαίνουν καθημερινά αθόρυβα,με αξιοπρέπεια και θάβονται με τις οικονομίες που έκανα από το μεροκάματο; Τι παραπάνω είχε δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος; Προβολή εξαιτίας της θέσης του.
  Και τι θα μπορούσε να κάνει εκτός από το να αποδεχθεί το τέλος του; Να βγαίνει στα παράθυρα και να κλαψουρίζει; Ε, όχι. Δεν ήταν ανόητος…ήταν ίσως πολλά άλλα αλλά όχι ανόητος και όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεις η εικόνα του ήταν κάτι πολύ σημαντικό γι αυτόν δεν υπήρχε λοιπόν περίπτωση να κάνει κάτι που θα την έβλαπτε στο τέλος….

 3. ardalion Post author

  Οι σκέψεις σου, pirinotriftis, είναι λογικές. Στον θάνατο είναι όλοι ίσοι και δεν εξαιρείται κανείς. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι συμβιβάζεται κάποιος εύκολα με το τέλος του. Κι ας είναι κληρικός, ακόμη κι αρχιεπίσκοπος. θα συμφωνήσω με τον Γιάννη. Η συμφιλίωση είναι δύσκολη υπόθεση, παρόλο που στην ορθόδοξη παράδοση ο θάνατος λέγεται “ύπνος” και νοείται ως πέρασμα σε μια άλλη πραγματικότητα, όχι ως τέλος των πάντων, αλλά ως αρχή. Θυμίζω ότι η νεκρώσιμη ακολουθία είναι γραμμένη να ψάλλεται σε ήχο χαρούμενο!

  Νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία με την Αμερική και τη μεταμόσχευση είναι μια ένδειξη ότι δεν ήθελε να αποδεχθεί ή ότι δεν του επέτρεπαν στον κύκλο του να δει τι ακριβώς συμβαίνει, από ιατρική άποψη, στο σώμα του. Κανείς δεν χαρακτήριζε τη σοβαρότητα της κατάστασης μέχρι την επιστροφή στην Ελλάδα. Μάλλον τότε έμαθε την πλήρη αλήθεια… Ο ίδιος δεν επρόκειτο να βγει στα παράθυρα, αλλά θα φρόντιζαν άλλοι να είναι στην επικαιρότητα, σαν το παιδί που θέλουν να μιλάνε οι μεγαλύτεροι για αυτό. Δεν παρατήρησες όμως μια αξιοπρεπή στάση από τα μήντια άμα τη επιστροφή του;

  Ένας αρχιεπίσκοπος, όπως και καθένας που βρίσκεται σε υψηλή θέση μέσα στο σύστημα ποτέ δεν είναι μόνος. Ο στενός του κύκλος διαμορφώνει επιλογές και στρατηγικές. Από την άλλη αυτός ο κύκλος δεν μπορεί να κρύψει την ανθρωπιά ή την απανθρωπία του καθενός που βρίσκεται ψηλά. Και νομίζω ότι κάπου σε δήλωσή του, είχε πεί ο Χριστόδουλος, ότι φοβάται… Αυτή η ομολογία για μένα είναι συνταρακτική. Πολύ λίγοι ομολογούν φόβο, και πολύ περισσότερο εάν εμφανίζονται σε υψηλά αξιώματα.

  Εάν κηδεύονται δημοσία δαπάνη, ως αρχηγοί κράτους και ως κάτι ξεχωριστό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι, προφανώς, ως νεκροί δεν το έχουν ανάγκη, αλλά οι ζωντανοί και η κοινότητα στην οποία συμβιώνουν… όπως και όλη αυτή τη φροντίδα του τέλους και της ταφής…

 4. pirinotriftis

  …φυσικά και δεν επιλέγει ο νεκρός το τι θα ακολουθήσει, όμως έχω την πεποίθηση πως ο θάνατος του γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που μένουν προκειμένου ν’ αποκομίσουν οφέλη ανάλογα με την περίσταση…έτσι θυμάμαι τη κηδεία της Μ. Μερκούρη….anyway…η ταπεινότητα είναι κάτι που λείπει τόσο στη ζωή όσο και στο θάνατο….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s