Η τελευταία επιθυμία του Χριστόδουλου + Το παιδί από τα Οινόφυτα

Η τελευταία επιθυμία του Χριστόδουλου ήταν να βγει ο Ιερώνυμος; Αυτή η σκέψη με πολιορκούσε πριν την εκλογή αρχιεπισκόπου, σκεπτόμενος ότι ίσως να έφερε βαρέως ότι στις προηγούμενες εκλογές ο πρώην, πλέον Θηβών, είχε κατηγορηθεί για ανύπαρκτα οικονομικά σκάνδαλα, και αθωώθηκε εκ των υστέρων. Τον θυμόμαστε πόσο στωικά και χωρίς κραυγές αντιμετώπισε τότε την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το ξέρουμε όλοι, ότι δεν υπάρχει ιδανικός υποψήφιος για μια τέτοια θέση, αρχιεπισκόπου. Ο καθένας υποψήφιος έχει τις αιχμές του. Ωστόσο, πιστεύω ότι αναδείχθηκε ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να δείξει, σήμερα, η ελληνική ιεραρχία. Και αυτό είναι προς τιμήν των ιεραρχών μας. Ο Ιερώνυμος είναι φιλομόναχος αλλά δεν μισεί τον κόσμο. Τον βλέπω να είναι στον κόσμο, αλλά να μην είναι λαϊκιστής. Αγαπάει την Ελλάδα αλλά δεν μπορείς να τον πεις εθνικιστή. Στρέφει το βλέμμα στο πατριαρχείο και χαμογελάει στον Βαρθρολομαίο για το ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι προσγειωμένος, και γνωρίζει ότι δεν ζούμε στο ένδοξο Βυζάντιο, αλλά σε μια νεωτερική κοινωνία που έχει εκκοσμικευτεί σε τέτοιο βαθμό που λίγο απέχει από το να την πούμε άθρησκη. Ξέρει να ακούει τον πόνο των άλλων και έχει φροντίσει για αυτό στην περιοχή του. Γέννημα θρέμμα της Βοιωτίας, η ιστορία του είναι μια σειρά από υπερβάσεις. Το παιδί από τα Οινόφυτα κατάφερε να βρεθεί στην Ευρώπη για μεταπτυχιακές σπουδές, να επιστρέψει για να δουλέψει σε νυχτερινό σχολείο, και να αποφασίσει να γίνει κληρικός, ενώ ήδη είχε την εργασία του. Στη φροντίδα του ήταν οι οικονομικοί μετανάστες, τα ζητήματα ψυχικής υγείας, οι εξαρτημένοι από τοξικές ουσίες, οι εκπαιδευτικοί, η ανάδειξη της τοπικής ιστοριογραφίας, η συντήρηση βυζαντινών κτισμάτων… Σκέφτομαι ότι όλη η θητεία του ως τοπικός επίσκοπος θα είναι τώρα και ένας χρήσιμος πιλότος για τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές του στη νέα του θέση. Δεν τον φοβάμαι. Είναι επιστήμονας και έχει μέθοδο. Είναι ανοιχτόμυαλος, και θα σταθμίσει τα όρια τα σημερινά για να μπορέσει να είναι τολμηρός όχι σε λόγους-πυροτεχνήματα, αλλά σε πρωτοβουλίες και θέσεις που δείχνουν μια Εκκλησία που έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και δεν αεροβατεί σε ιδεολογήματα και μύθους που δεν βρίσκουν ανταπόκριση, πλέον στους νέους και στην ελληνική κοινωνία. Πάλι αναζητώ τον ιδανικό; Νομίζω ότι μιλάω για το εφικτό και ο Ιερώνυμος δεν είναι δειλός για να κρυφτεί στο κουκούλι του ευσεβισμού και της πατριδοκαπηλείας. Ο κόσμος ζητά ειλικρίνεια και όχι υποκρισία, σοβαρότητα και όχι σοβαροφάνεια, ενδιαφέρον και όχι καθηκοντολόγιο ηθικισμού. Ο κόσμος θέλει να νιώσει ότι ανήκει σε κοινότητα, ότι είναι μέλος ομάδας που επιλέγει ελεύθερα, και αδιαφορεί για την ατομική δικαίωση που προσφέρουν καταφύγια ερειπιώνες… Άφησα τελευταίο ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα του νέου αρχιεπισκόπου: είναι η αγάπη του για την ιστορία της τέχνης και το κάλλος. Από την αγάπη του αυτή μόνο καλά μπορούμε να προσδοκούμε. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν τον έχω μπάρμπα.

musicos 3

Μουσικός. Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία Κιέβου (11ος αι.)

2 thoughts on “Η τελευταία επιθυμία του Χριστόδουλου + Το παιδί από τα Οινόφυτα

 1. manitaritoubounou

  Πολύ όμορφα τα έγραψες…

  Φοβάμαι μόνο κάποιους που θα προσπαθήσουν να τον πνίξουν. Είτε εκ δεξιών, είε εξ αριστερών (λογισμών ή πολιτικών…)

 2. ardalion Post author

  Λες να μην έχει επίγνωση όσων τον επιβουλεύονται; Πότε έλλειψαν οι ιντριγκαδόροι που θα απουσιάσουν τώρα από την εκκλησιαστική ζωή; Όλοι και όλα παίζουν, όπως πάντα στην ιστορία, τη μεγάλη δασκάλα.

  Το δύσκολο είναι όταν βρίσκεσαι σε μια υψηλή θέση να μπορείς να καταλάβεις ποιοι είναι οι αντίπαλοί σου που έχουν μεταφιεστεί σε φίλους… Διαισθάνομαι και θέλω να πιστεύω ότι ο Ιερώνυμος σε κάθε ανοίκεια επίθεση θα αντισταθεί χωρίς να σκεφτεί κόστη.

  Από την πλευρά μας έχουμε τη δική μας προσωπική ευθύνη όταν εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σιωπούμε. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s