Power flower : έφυγε ο γόης γκουρού στα 91 του. Μοναδικό ντοκουμέντο των παιδιών των λουλουδιών με τον γέροντά τους

 

  • 1968. Φτάνουν στην Ινδία η Μία Φάροου, και οι Beatles δίπλα στο ποτάμι. Περιστοιχίζουν τον γκουρού Maharishi Mahesh Yogi με την οριακά κοριτσίστικη φωνή και τη φιγούρα που θυμίζει Ιησού, όχι clean και γλυκερό, αλλά ατημέλητο φρικιό. Είναι το υπόδειγμα του hippie που απορρίπτει το σύστημα, προτού εμπορευματοποιηθεί η ιδέα. Φαρδιά λευκά ρούχα, μαλλιά μακριά, μάτια κλειστά σε στιγμές διαλογισμού, λουλούδια στο κεφάλι, χαμόγελα γαλήνης. Πλύσιμο στα νερά και παιγνίδια του  Paul McCartney με τον φακό. Η νομιμοποίηση του Ινδού που σπάει τον κώδικα του ευρωπαϊκού χριστιανικού καθωσπρεπισμού έγινε.  Τα ανήσυχα πνεύματα της Ευρώπης ψάλλουν με την κιθάρα τους ΧΑΡΕ ΚΡΙΣΝΑ, ΧΑΡΕ ΡΑΜΑ, ΧΑΡΕ-ΧΑΡΕ. Χαλαρώνουν και ταξιδεύουν σε τοπία με χάρτινες καλύβες της εξαθλίωσης για να διδαχθούν διαλογισμό. Ο γκουρού ευλογεί με ένα άνθος. Πάντοτε θα κρατάει στις εμφανίσεις του άνθη. Τα παιδιά του τον μιμούνται. Φοράνε στεφάνια λουλούδια, επιστρέφοντας στη φύση μέσα από έναν άλλο δρόμο, πνευματικό αυτή τη φορά. Στα κείμενα που πλασάρουν το μήνυμα του γκουρού επαναλαμβάνονται όροι όπως harmony, beauty, peace, nature, λέξεις που ξεκλειδώνουν το κήρυγμα του Maharishi ίσως του σημαντικότερου εκπροσώπου της μετακένωσης της ινδικής θρησκευτικότητας στον δυτικό πολιτισμό. Είδα ένα καλό ρεπορτάζ με τον ίδιο να μιλάει και περιπλανιέμαι στο δίκτυο με τους οργανισμούς που έχουν ιδρυθεί και φέρουν τη φιλοσοφία του που βασίζεται στη γνώση των Νόμων της Φύσης: Maharishi Vedic University, Maharishi Vedic Schools, στην Iowa των ΗΠΑ το 2001 φτιάχνεται μια πόλη, η Maharishi Vedic City, όπου εφαρμόζονται οι αρχές του ιδρυτή στην αρχιτεκτονική, στην υγεία, στη γεωργία, στην εκπαίδευση και σε κάθε πλευρά της ζωής. Σε αυτά να προστεθούν προγράμματα στην Ινδία και να φανταστούμε μια ολόκληρη οικονομία να κινείται γύρω από το πρόσωπο και την αγιότητά του που αναγνωρίζουν οι μαθητές του, που αφήνει κληρονομιά τώρα που έκλεισε τα μάτια του στα 91 του χρόνια, στην Ολλανδία.
  • majmaharishi_narrowweb__300x4130.jpg
  • Το 1953 μετά τον θάνατο του δικού του δασκάλου πήγε στα Ιμαλάια και έζησε μόνος για δυο χρόνια, για να ταξιδέψει μετά μέσα στην Ινδία. Το μυστικό του ήταν απλό: μια φιλοσοφία της καθημερινότητας, μια πρακτική εφαρμόσιμη σε κάθε πίστη, για τον καθένα, όχι μόνο για μοναχούς. Πίστευε ότι ο διαλογισμός του θα σώσει τον κόσμο… Από εδώ αρχίζει  η ιεραποστολή του για την παγκοσμιοποίηση της πίστης του, ταξιδεύοντας από το 1958-1963. Τότε έρχεται και στην Αθήνα και κινηματογραφείται στη στάση του λωτού με φόντο την Ακρόπολη. 
  • Στη μονολιθικότητα, την απόλυτη αλήθεια και την πλήξη του χριστιανισμού ύψωσε την αλήθεια της ινδικής παράδοσης για την ειρηνική συνύπαρξη στο ίδιο θρησκευτικό σύστημα διαφορετικών αρχών. Με άλλα λόγια έδειξε τον δρόμο με έναν μοντέρνο τρόπο για ένα αποενεοχοποιημένο ανακάτεμα δοξασιών με σκοπό τη χαλάρωση και τη γνώση. Ο διαλογισμός του ήταν πρακτικός: το σώμα απελευθερώνεται και «πετάει», κάνει άλματα ενώ βρίσκεται στη θέση του λωτού. Ως μέθοδος θα μπορούσε να συγκριθεί με τη δική μας προσευχή, αλλά στην ουσία είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Ο σκηνοθέτης  David Lynch έχει πει ότι νιώθεις απελευθέρωση, ανανέωση και ενέργεια. Οι επόμενοι γκουρού συγκριτικά μοιάζουν ρέπλικες του Maharishi. Ακολούθησαν συνήθως τη διαδρομή Ινδία-ΗΠΑ-Ευρώπη και έφτασαν στον τόπο μας, συνήθως με κάποιον Έλληνα μαθητή τους.
  • Στην Ελλάδα τον Maharishi έχει καταταχθεί στους αιρετικούς. Από όσο ξέρω ποτέ δεν άγγιξε λαϊκές τάξεις αλλά σε τέτοιες ομάδες ινδικοβουδιστικού τυπικού βρήκαν παρηγοριά κυρίες που έφριτταν στην οικογένειά τους, βαριόντουσαν τους κύκλους τους κι αναζητούσαν διεύρυνση των ενδιαφερόντων τους. Μαθαίνω ότι οι εδώ αντιπρόσωποί του αναζήτησαν εκτάσεις για να στεγάσουν νέες δραστηριότητες. Κάποιες από εκεί ξεκίνησαν για να γνωρίσουν την Ορθοδοξία και να συναναστρέφονται μοναχούς της καθ’ ημάς Ανατολής. Δεν έχω κάνει διαλογισμό, παρά κάποια παιχνίδια με τις αναπνοές. Ωστόσο, οφείλω να πω ότι αυτά που περιγράφονται ως εμπειρίες του διαλογισμού του τα έχουμε νιώσει κάπως έτσι σε στιγμές μόνωσης, όταν ανάβουμε ένα κεράκι ή το καντήλι σε εκκλησάκια κρυμμένα στις εξοχές νησιών και σε ερημότοπους.
  • beatles_maharishi.jpg
  • Ξαναβλέπω τα βιντεάκια και αρχίζω να πείθομαι, βλέποντας το πρόσωπο και την κίνηση του Maharishi, ότι πέρα από τα πιστεύω του, κάθε «αιρετικός» σίγουρα απόκλινε από τον μέσον όρο εκφράζοντας μια φοβερή ενέργεια και ασκώντας έναν έντονο μαγνητισμό στα πλήθη ως performer… Από την άλλη πλευρά το μάθημα της ιστορίας αυτής για μένα συνοψίζεται στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά οι άνθρωποι νιώθουν σταθερά την ανάγκη να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να σχετιστούν προσωπικά με κάποιον με έναν τρόπο απόλυτα μεταφυσικό, και όπου βγει…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s