η ζωή μου όλη δεν είναι ένα τσιγάρο…

όπως νόμιζα όλα αυτά τα χρόνια πριν το κόψω. Η ζωή μου είναι πάρα πολλά και πρώτα από όλα αισθήσεις. Μιλώ για γεύση και όσφρηση και τις ηδονές που προκαλούν.Η πρώτη αλλαγή που αισθάνθηκα όταν ξύπνησα τη δεύτερη μέρα διακοπής του καπνίσματος ήτανη έλλειψη της πικρότητας που προκαλεί η συγκεντρωμένη νικοτίνη στα χείλη και στο στόμα. Σε αυτά πρέπει να προσθέσω και τη διαφορά στην κατάποση, αφού αισθανόμουν πολύ λιγότερο τραχύ τον φάρυγγα. Είναι καταπληκτικό πώς αναπλάθονται οι ιστοί στο σώμα μας για να κλείσουν πληγές και να επαναφέρουν τις σωματικές λειτουργίες σε μια ισορροπία. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Απλώς δεν κάπνισα για 24 ώρες και η αλλαγή ήταν ολοφάνερη.Λίγο καιρό αργότερα κάτι άλλο που είχα ξεχάσει ο οργανισμός μου το θυμήθηκε. Όταν κάπνιζα με τον καιρό ένιωθα ότι τα ρουθούνια μου «καίγονται». Κυριολεκτικά, πέρα από την αίσθηση της θερμότητας είχα χάσει την ικανότητα της όσφρησης. Όχι απόλυτα, αλλά είχε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αναγνώριση οσμών της καθημερινότητας. Τα μυρωδικά δεν μπορούσαν να είναι πια ηδονικά, όπως θα ήθελε ο Αλεξανδρινός… Το παράδειγμα με τη χρήση του αλκοόλ σε συνδυασμό με το τσιγάρο είναι χαρακτηριστικό: όταν κάπνιζα έπινα αλκοόλ ως βοηθητικό για το τσιγάρο και όχι γιατί απολάμβανα κάτι άλλο από την ουσία του ποτού. Ο λαιμός καιγόταν από το τσιγάρο, έσβηνε την κάψα το αλκοόλ, και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν.

Όταν, λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια επανανακάλυψα τα αρώματα στα κόκκινα κρασιά ή την καπνιστή επίγευση ενός καλού ουίσκυ, άρχισα να μαθαίνω τον κόσμο των γεύσεων, των αποσταγμάτων, των μπαχαρικών και των μυριστικών από το άλφα: χορτάρια, δυόσμος, μέντα, βασιλικός, γιασεμί, κάρι, ιδρώτας, φρέσκο ψωμί, αρμύρα, βροχή, θυμιάματα, κανέλλες, κέδρο και γαρδένια. 

Τα πράγματα για μένα έγιναν ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Η καθημερινότητα χωρίς καπνό είχε αρχίσει να δείχνει την ομορφιά της. Εκτός από την οικονομία (την έχω περιγράψει σε προηγούμενο σημείωμα) είχα ανακαλύψει ακόμη ένα κίνητρο για να μην καπνίζω: ήθελα τις πύλες των αισθήσεων ανοιχτές για τη βίωση εμπειριών μοναδικών που με κάνουν να νιώθω ότι είμαι ζωντανός άνθρωπος. Το ταξίδι μόλις άρχιζε…Η δική μου η ζωή δεν είναι ένα τσιγάρο, ωστόσο υποκλινόμαστε στην πνευματικότητα του άσματος του Άκη Πάνου που έχει γραφτεί πάνω μας από τη φωνή του Στέλιου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s