ελεύθερος από σήμερα ο καθηγητής του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος

Για λόγους υγείας και με περιοριστικούς όρους η ελληνική δικαιοσύνη έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην πρύτανη Αιμίλιου Μεταξόπουλου. Σίγουρα η είδηση δεν θα βρει σύμφωνους όλους, ωστόσο ο Μεταξόπουλος ήταν σοβαρότατα άρρωστος με άμεσο τον κίνδυνο θανάτου. Προσωπικά δεν με απασχολεί το ποινικό κομμάτι γιατί δεν είμαι ούτε εισαγγελέας ούτε δικαστής, αλλά με ενδιαφέρει η διάσταση της αξιοπρέπειας σχετικά με την περίθαλψη όσων βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Εμείς, που είμαστε στην άλλη όχθη, δεν μπορούμε εύκολα να ταυτιστούμε με τον έναν έγκλειστο άρρωστο που νιώθει πόνο.        

Επιπλέον δεν αποκλείεται κάποιοι να λένε χαιρέκακα ότι υποφέρει δίκαια και αυτό είναι ένα μέρος της τιμωρίας για την παράνομη πράξη του. Εγώ ξεκινώ από το δεδομένο ότι όποιος είναι κρατούμενος βρίσκεται σε μια φάση εξ αντικειμένου μόνωσης και αδυναμίας· εάν δε είναι και άρρωστος οι υπεύθυνοι οφείλουν να του προσφέρουν τη σωστή αγωγή που απαιτεί η ασθένειά του και όχι απλά «παυσίπονα». Σκέπτομαι λοιπόν ότι εφόσον το σύστημα δεν μπορεί να παράσχει ουσιαστική βοήθεια* μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτει (βλ. νοσοκομεία κρατουμένων) η απελευθέρωση με συγκεκριμένους όρους των ασθενών-κρατουμένων δείχνει την ευαισθησία του. Μόνο που και εδώ, εφόσον γίνονται διακρίσεις και δεν ισχύει το ίδιο και για άλλους κρατούμενους –χωρίς  τη φήμη ενός καθηγητή, όπως ο Μεταξόπουλος– οι οποίοι έχουν παρόμοια προβλήματα υγείας, η δικαιοσύνη θα εκδηλώνει την απανθρωπία της…

*Βλ. και σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα για την ελλιπή ιατρική φροντίδα στην Ελευθεροτυπία.

9 thoughts on “ελεύθερος από σήμερα ο καθηγητής του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος

 1. JSF

  Θα συμφωνήσω ότι ένας άνθρωπος με μικρές πιθανότητες επιβίωσης, αν στερηθεί και από αυτές τότε είναι σαν να κααδικάστηκε σε θάνατο. Όσο για το ποινικό μέρος υπάρχει και το εφετείο και δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση. Και στο κάτω – κάτω οι κατώτεροι υπάλληλοι κάνανε τις λαμογιές. Τώρα αν το ήξεραν οι Πρυτάνεις και τους κάλυπταν ή δεν το ήξεραν , δεν είναι και αστυνομικοί . Πάντως και η ποινή είναι εξοντωτική και πιστεύω ότι στο εφετείο θα δικαιωθεί ο πρύτανης. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα ζεί μέχρι τότε.

 2. ardalion Post author

  Χαίρομαι για την άποψή σου. Υπάρχει πολύ σκληρότητα. Κάθε άνθρωπος όταν είναι α-σθενής χρειάζεται υποστήριξη, φροντίδα, ενδιαφἐρον. Όποιος κι αν είναι και ό,τι και εάν έχει διαπράξει. Η περίπτωση του Μεταξόπουλου έδειξε ότι η δικαιοσύνη εκτίμησε ανθρώπινα. Απο κει και πέρα η υγεία του είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη… λόγω του ήπατος. Και είναι νεώτατος!

 3. konstantin L.

  Για τον Αιμιλιο Μεταξοπουλο>

  – Το ποινικο μερος ειναι η μια οψη και η μη μη τελεσιδικη αποφαση ειναι ακομα και αν ειναι σωστη, ειανι απιστευτα δυσαναλογη.
  <>
  ΚΛ

 4. Anonymous

  όταν έκανε τα τζακουζι κλέβοντας τα λεφτα του ελληνικού πανεπιστημίου ήταν καλά ε? λεφτά που προορίζονταν για τους φοιτητές κσι την σπιστημονική έρευνα. η τιμωρία του πρέπει να γίνει παράδειγμα ους μελλοντικούς καταχραστές δημισίου χρήματος. Προσωπικά πιστεύω ότι του αξίζει αυτή η ποινή.

 5. JSF

  Α) Δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση από Εφετείο ώστε να είμαστε σίγουροι για τυην ενοχή του.
  Β) η κίρρωση του ήπατος που έχει δεν του δίνει πολλά περιθώρια επιβίωσης αν δεν βρεθεί συμβατό μόσχευμα, πράγμα όχι εύκολο.
  Συνεπώς η απόφαση αποφυλάκισης σωστή

 6. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΓΑΝΗΣ

  ο θεος να τον αναπαυσει.

  Τωρα ασον αφορα το θεμα τησ υγειασ του επρεπε να
  του παρασχεθει ταχιστα η μεγιστη βοηθεια.

  οσον αφορα τιςκλοπες πρεπει αυτοι οι τυποι
  να τιμωρουνται παραδειγματικα.
  οποιοσ υποστηριζει το αντιθετο ειναι και αυτος
  λαμογιο εγγυημενα.
  ΟΣΟ για την βλακωδη δικαιολογια οτι δεν ηξερε τιποτα και εκλεβαν μονο οι κατωτεροι αυτα τα εχω ακουσει
  να τα λενε και οι παπαντρεηδες και οι σημιτες και οι
  καραμαληδες και γενικωσ καθε λαμογιο
  που συλαμβανεται κλεπτων ωπορας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s