Μάρθα Φριτζήλα : ένσαρκο αερικό

Τετάρτη, 9.35, βράδυ, στο ΜΕΤΡΟ. Δείχνει χαλαρή στον κόσμο που την υποδέχεται με ένα θερμό χειροκρότημα. Πρόπερσι όταν την είδα στο Λυκαβηττό, στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου το κοινό με ιαχές επευφημούσε ένα λατρεμένο πρόσωπο. Ήταν ξεκάθαρο ότι η Μάρθα είχε βρει το κοινό της. Και αγαπήθηκε.

Το κορίτσι από την Ελευσίνα που σπούδασε θέατρο, συνεργάστηκε με την Κονιόρδου και τον Χατζάκη σε παραστάσεις που έχουν γράψει ιστορία (Ηλέκτρα, Άλκηστις, Φόνισσα, Νύχτα του τράγου, Ιερός γάμος) στην προσέγγιση του δράματος μέσα από το τελετουργικό στοιχείο. Τώρα, προετοιμάζει τον Αίαντα στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, διδάσκει υποκριτική και σε κάθε ευκαιρία τραγουδάει. Αλλά και σκηνοθετεί, όπως το Τυφλό σημείο του Μαυριτσάκη που παίζεται τώρα στο Θέατρο Πορεία.

Ο γάμος της Μάρθας με τον Βασίλη Μαντζούκη που προβάλλεται σε βίντεο δεν είναι απλώς ένα εύρημα σκηνογραφίας για το πάλκο του ΜΕΤΡΟ. «Υπάρχει μια δεξαμενή τραγουδιών, αλλά οι άνθρωποι που είμαστε στο σπίτι και τραγουδάμε βρεθήκαμε να το κάνουμε και μπροστά στον κόσμο. Και βλέπουμε ότι ο κόσμος κουμπαριάζει μαζί μας», είπε η Μάρθα πρόσφατα στην Athens Voice (τ. 205). Και πράγματι, από την αρχή της βραδιάς μας συστήνει τον κουμπάρο της Παναγιώτη Τσεβά, τον εκπληκτικό ακορντεονίστα, και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της παράστασης ερμηνεύει καλώντας μας να συγγενέψουμε με κείνην, μέσα από τα τραγούδια της, να ανακακαλύψουμε την ανθρωπιά μας, σε ένα ρεπερτόριο όχι ιδιαίτερα εύκολο.

Παρόλο που περιλαμβάνει άσματα όπως η «Ζιγκουάλα» του Καζαντζίδη, προτιμάει συνθέσεις του Χατζιδάκι λιγότερο γνωστές όπως ο «Τζώνης ο μπόγιας» και ακόμη Ξαρχάκο, Λοϊζο, Καλδάρα, Λάγιο, τραγούδια της Κ. Ιταλίας, και παραδοσιακά από την Κύπρο ή το Καστελόριζο. Κουβαλάει τη Σαμίου, την Αιμιλία Χατζιδάκη, ρεμπέτισσες του θρύλου, χωρίς να μιμείται καμιά ομότεχνή της. Η Μάρθα είναι μελλοντική.

Μπροστά μας αποκαλύπτεται όχι μια ακόμη τραγουδίστρια αλλά μια πολυτάλαντη performer. Φευγάτη και ταυτόχρονα γήινη. Ακατάταχτη. Η Μάρθα ερμηνεύει όπως ανασαίνει. Δεν λέει τραγούδια. Είναι τραγούδι ολόκληρη!

Ιστοσελίδα: http://www.marthaf.eu/content/view/31/44/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s