“He came from outer space to save the human race” – Klaus Sperber Nomi : o performer που ήρθε από το μέλλον

Το κατάλευκο πρόσωπό του, μια σταθερά επαναλαμβανόμενη μάσκα, παραπέμπει σε εξπρεσιονιστικές απεικονίσεις θανάτου που έρχονται από τα βάθη του μεσαίωνα για να συναντηθούν με το γερμανικό καμπαρέ του Μεσοπολέμου ή στο γιαπωνέζικο θέατρο καμπούκι.Τα μαλλιά του έχουν το σχήμα κορώνας! Μοιάζει με εξωγήινο. Η μητέρα του, γέννησε τον Klaus το 1944 και νόμιζε ότι είναι διάβολος. Του ίδιου του άρεσε να βάφει τα χείλη του μαύρα και τα νύχια του, πάλι με μαύρο χρώμα. Ο  David Bowie τον θαύμαζε. Η φωνή του είναι υπέρφυλη και ο ήχος του διασταύρωσε όπερα και ροκ, δίνοντας ένα μεγάλο μάθημα αντισυμβατικότητας στην πρωτοπορία της ροκ σκηνής.

Ο μύθος του Nomi τον ήθελε να είναι τραγουδιστής όπερας. Στην πραγματικότητα είχει δουλέψει ως ταξιθέτης στην όπερα του Βερολίνου στη δεκαετία του 1960, όπου έδινε τη δική του παράσταση, μιμούμενος την Μαρία Κάλλας,  μπροστά στις καθαρίστριες και το προσωπικό του θεάτρου. Τη δεκαετία του 1970 οι παρέες του τον οδηγούν στη Νέα Υόρκη, τη μέρα δουλεύει ως ζαχαροπλάστης και τη νύχτα δρα κυρίως στο East Village. Ο ντροπαλός νεαρός της μέρας τα βράδια καθιερώνεται με παραστάσεις που δίνει σε μπαράκια του Manhattan όπου γνώρισε επιτυχία το punk rock. Είναι η εποχή όπου παρόλη την κυριαρχία της ντίσκο μουσικής το κοινό είναι ανοιχτό σε νέα ακούσματα, και μάλιστα σε ήχους που συνδυάζονται με παράξενες σκηνικές εμφανίσεις.

Ο Klaus Nomi δεν γνώρισε την εμπορική επιτυχία όσο ζούσε αλλά ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν μια μορφή cult και η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε ΗΠΑ και Γαλλία. TO 1981 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του “Klaus Nomi” από τήν RCA. Όταν άρχισε ουσιαστικά η καριέρα του, to 1982, αρρώστησε από AIDS και έφυγε την επόμενη χρονιά.

Έσπασε τους κανόνες πιστεύοντας στη συντηρητικότητα της ροκ μουσικής και εξοικειώνοντας τους νέους με την κλασική όπερα μέσα από έναν άλλο δρόμο ο οποίος για τους μουσικούς καλλιτέχνες έρχεται από το μέλλον.

Links.  Στο διαδίκτυο υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός με ιστοσελίδες αφιερωμένες στον Nomi. Ακολουθώντας την παρακάτω σελίδα θα βγείτε σε άλλες πολύ εξειδικευμένες για δισκογραφία, κριτικές, ταινίες και λοιπό υλικό τεκμηρίωσης: Klaus Nomi-Le Site

 

Εδώ, το κλιπάκι με το ίσως το γνωστότερο τραγούδι του «Τotal Eclipse» (1981).

 

Μια που αναφερθήκαμε στη συνάντηση Bowie και Nomi εδώ μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα αυτής της γνωριμίας. Ο Bowie κάλεσε τον Nomi στην εκπομπή στο κανάλι NBC “Saturday Night Live”. Το κοστούμι και γενικότερα η φουτουριστική αισθητική ανήκει στον Nomi και ο Klaus μαζί με τον Alias συνοδεύουν στα φωνητικά. Εδώ το video του τραγουδιού“The man who sold the world”.

4 thoughts on ““He came from outer space to save the human race” – Klaus Sperber Nomi : o performer που ήρθε από το μέλλον

 1. egolpion

  Πολύ καλά κάνεις και μας τον θυμίζεις, ήρθε σαν κομήτης και πέρασε απαλά από τις ζωές μας. Και ποιός δεν τραγούδησε το Simple Man και Total eclipse. Με αφορμή το ποστ σου είδα 3-4 βιντεάκια με τον Κλαους και έπεσα πάνω σε μια από τις τελευταίες συναυλίες του. Ερμηνεύει το Cold Song και νομίζω αξίζει πραγματικά να το δεί κάποιος γνωρίζοντας πως μετά από λίγο πεθαίνει. Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

 2. ardalion

  Το γνωρίζω. Είναι συγκλονιστικό κι ανατριχιαστικό όταν σκέφτεσαι το μετά. Σκεφτόμουν να το ανεβάσω Μεγάλη Εβδομάδα. Επίσης σκεφτόμουν ποιος Έλλληνας έχει επηρεαστεί από αυτόν… Και νομίζω ξέρω.

 3. ardalion Post author

  Πιστεύω ότι ο τρόπος που τραγουδούσε επηρέασε τον Γιάννη Παλαμίδα. Την εποχή που βγήκε το «Σαμποτάζ» ο Παλαμίδας γνώριζε το φαινόμενο Nomi αφού παρακολουθούσε τη σύγχρονη ροκ σκηνή, στις πιο προωθημένες εκδοχές της. Εξάλλου το γκρουπ «Αποκάλυψις» στο οποίο ήταν ο τραγουδιστής (και όχι μόνο) αφομοίωνε τα μηνύματα από το λεγόμενο επικό ροκ των ELP. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο τρόπος και ο ήχος των τραγουδιών που λέει στο Σαμποτάζ φέρνει τον αέρα του γερμανού διαστημανθρώπου…
  Άκου σχετ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s