αξίζει να δεις, μεσημεριάτικα, ένα κορίτσι να λέει ότι τρυπιέται και κόβεται;

εγώ λέω ΟΧΙ, ως απλός τηλεθεατής. Όμως, η οικοδέσποινα με το χαμόγελο που φτάνει στα αυτιά της είχε διαφορετική άποψη. Και αποφάσισε Μεγάλη Τρίτη –την ημέρα που ψάλλουμε «το πολυτίμητον μύρον η πόρνη έμιξε μετά δακρύων»– να εκθέσει στη βιτρίνα της εκπομπής της εφήβους που υποτίθεται αντιπροσωπεύουν φυλές των σημερινών νέων.

Το στούντιο γέμισε όμορφα παιδιά, δροσερά, τα οποία όπως φάνηκε δεν αντιμετώπισαν την επίσκεψη σα σχολική εκδρομή αλλά μάλλον σαν ευκαιρία να πουν την γνώμη τους για την εκπαίδευση. Άντε να τους δει και κανένα φιλαράκι. Ή ο μπαμπάς με τη μαμά. Όπως και να έχει η παρουσιάστρια έδειξε για άλλη μια φορά πώς χειρίζεται καλεσμένους για να πετύχει θεαματικότητες και να φέρουν το ποθητό χρήμα των χορηγών-διαφημιζομένων. Κάποιοι καθηγητές, ένας ειδικός ψυχολόγος και 4 με 5 παιδιά συμπλήρωσαν το πάνελ.

Το θέμα κάπου μπερδεμένο: από τη μια τί θα άλλαζαν οι μαθητές στη σημερινή εκπαίδευση, από την άλλη οι εκκεντρικές εμφανίσεις παιδιών που κάνουν fashion προκαλώντας την προσοχή, από την τάξη έως τον δρόμο. Μαλλιά επιτηδευμένα, φράτζες κολλημένες ή φράτζες ανεβασμένες φουσκωτά, μαλλιά που θυμίζουν ουρά όρνιθος… αλλά το πλέον ενδιαφέρον δεν ήταν για την εκπομπή η κόμμωση, όσο το τρύπημα.

Ξεχώρισε, λοιπόν ένα πενθοφορημένο κορίτσι με το τρυπημένο πρόσωπο (γύρω από τα χείλια) και το έντονο βάψιμο-κατράμι στα μάτια. Τα άλλα παιδιά φαινόντουσαν να διασκεδάζουν με την εμφάνισή τους. Το πολυτρυπημένο πλάσμα φαινόταν να έχει μια θλίψη στα μάτια… Διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν αντέχουν οι καθηγητές την εμφάνισή της, έχει πρόβλημα με τους συμμαθητές της, και αν θυμάμαι καλά, ήρθε στην Αθήνα γιατί δεν άντεχε να ζει στην περιφέρεια.

Μιλώντας εμπειρικά, νομίζω ότι λίγο πολύ στην εφηβεία μας οι περισσότεροι κάναμε κάτι για να ξεχωρίσουμε εμφανισιακά. Από ένα περίεργο μπλουζάκι, ένα κόσμημα, ένα κούρεμα, κάτι αθώο στην ουσία του αλλά τρομερά επαναστατικό στην εφηβική συνείδηση. Και όσοι δεν έπραξαν κάτι για να ξεχωρίσουν στην εφηβεία τους το έκαναν μάλλον μετά. Ενέργειες που έχουν ανάγκη οι έφηβοι για να ενταχτούν σε μια ομάδα με κοινή ταυτότητα, όπου θα νιώθουν ασφάλεια. Εάν δε, το σπίτι δεν παρέχει καμιά στήριξη, ε, τότε είναι σίγουρο ότι οι έφηβοι θα αναζητήσουν εκτός οικίας, τη νέα τους οικογένεια, και όχι απλώς μια ομάδα για να κοινωνικοποιηθούν.

Αυτά τα ξέρουν πολύ καλά οι ειδικοί. Και προξενεί αλγεινή εντύπωση πώς ΕΡΩΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΑΝ ΚΟΒΕΤΑΙ, κι αν δεν κάνω λάθος με ξυραφιές!!!! Και εκείνο απάντησε «ναι». Η «έκπληκτη» παρουσιάστρια συνέχισε να ρωτά: «Γιατί;» και η κοπέλλα αμήχανα απάντησε κάπως έτσι, γιατί ξεσπάει όταν δεν είναι καλά. Και περίπου εκεί όταν άρχισε να ακούγεται η λέξη «κατάθλιψη» και αφού μπήκε στη μέση και ο ειδικός, επιτέλους, αποσπάστηκε η επιπλέον πληροφορία ότι το κορίτσι κάνει θεραπεία… τότε η παρουσιάστρια θυμήθηκε κάτι για τα προσωπικά δεδομένα.

Το θέμα του αυτοτραματισμού των εφήβων, ένα θέμα ταμπού ακόμη, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και ασχολούνται πολλοί στην επιστημονική κοινότητα των Ψ., πιστοποιούν το γεγονός, αναζητούν κίνητρα, αναλύουν ή μιλούν με αριθμούς για τα παιδιά που εξασκούν βία στο σώμα τους (π.χ. για τον γυναικείο ηθελημένο αυτοτραυματισμό βλ. σχετ. άρθρο του περιοδικού Journal of Clinical Psychiatry).

Όμως, θεωρώ ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο η επιπολαιότητα με την ενασχόληση τέτοιων θεμάτων σε ζώνη όπου τα παιδιά είναι σπίτι, να υποβάλλονται συνομήλικοι έφηβοι σε τέτοιου είδους διαπόμπευση για να ανέβουν λίγο ακόμη τα ποσοστά της θέασης. Και εάν υποτεθεί ότι η εκπομπή έγινε για να θιχτεί το θέμα με τα παιδιά που θεωρούνται περιθωριοποιημένα, πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι ότι με τέτοιες εκπομπές, όπου το χάιδεμα του εγώ δίνει και παίρνει, αποκλείονται ακόμη περισσότερο με τη δημόσια προβολή της ιδιαιτερότητάς τους.

Ντρέπομαι, όμως, ακόμη περισσότερο για τους παρόντες λεγόμενους δασκάλους, γιατί κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τη μεταχείριση των παιδιών από την εκπομπή…

Επειδή δε φαίνεται ότι υπήρχε επίγνωση πόσο τραβάει το κορίτσι με τα μέταλλα στο πρόσωπο, η τελευταία καλεσμένη, η trendy, εμφανίστηκε για λίγο να πει απλώς ότι η δική της φυλή αρέσκεται στα ακριβά ρούχα και να σηκώνει τα μαλλιά σε στυλ λάχανο… Ιησούς Χριστός νικά, μέρες που είναι…

Το δίδαγμα αφορά γονείς: Δόξα τω θεώ. Το παιδί μου δεν είναι έτσι!!!

Κλείνω σκεπτόμενος: υπάρχει τηλεοπτική δεοντολογία σχετικά με την εμφάνιση ανηλίκων σε εκπομπές χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους;

Θα μπορούσε να φανταστεί η οικοδέσποινα τα παιδιά της στη θέση των εφήβων που ενδιαφέρθηκε να προβάλει τα θέματά τους; Και εάν ναι, θα προτιμούσε να τη ρωτήσουν για την εμφάνισή τους ή να της κάνουν surprise;

Αν κάνω κάπου λάθος, και εάν, μάλιστα, είδες την εκπομπή, διόρθωσέ με.

2 thoughts on “αξίζει να δεις, μεσημεριάτικα, ένα κορίτσι να λέει ότι τρυπιέται και κόβεται;

 1. Theoprovlitos

  Την εκπομπη δεν την ειδα αλλα η τηλεπαρουσιαστρια ειναι αυτη που φαντάζομαι;

  Στo Freak Show που παρουσιαζει μηπως το freak ειναι η ίδια;

  Η παρουσιαση στις εφημεριδες κατακρεουργημενων και διαμελισμενων πτωματων εχει απαγορευτει. Φαινεται πως δεν ισχυει το ιδιο για την τηλεοραση όπου το καθε ζομπι με μικροφωνο φανταζεται πως ειναι Oprah.

 2. Τσουκνίδα

  “Το δίδαγμα αφορά γονείς: Δόξα τω θεώ. Το παιδί μου δεν είναι έτσι!!!”
  ετούτους είναι ο στόχος αδελφέ!
  Καλή Ανάσταση
  με Υγεία
  και ΚαΛή παρέα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s