Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΩ: Πράσινες Ταράτσες- Ολάνθιστα Μπαλκόνια. Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΩ: Αδιαφορία για την καθημερινότητα

Επισκέφτηκα την Πλατεία Κοτζιά στην έκθεση «Πράσινες Ταράτσες- Ολάνθιστα Μπαλκόνια» που οργάνωσε ο Δήμος της Αθήνας. Είδα διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων στα όρια του αυτονόητου, όπου οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν να μελετήσουν και να πρασινίσουν βεράντες και ταράτσες πολυκατοικιών (υπήρχαν και ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα που παρουσίαζαν εξειδικευμένα project). Προτάσεις που χρειάζονται προσοχή, εφόσον αποφασίσει κάποιος να φτιάξει έναν κήπο στο διαμέρισμά του, ιδίως όταν βρίσκεται σε παλιό κτήριο. Επεμβάσεις, επίσης, δαπανηρές λόγω του κόστους των υλικών και των εργατικών.

Νομίζω ότι όποιος έχει ευαισθησία κι αγαπά τη ζωή των φυτών τα υιοθετεί, τα ανατρέφει και χαίρεται να τα βλέπει να αυξάνουν. Από αυτές τις εκθέσεις περιμένουμε κάτι ακόμη περισσότερο κι ενδεχομένως κάποια επιδότηση για να πρασινίσει το κέντρο της Αθήνας. Στην πόλη όμως αυτή δεν είναι το βασικό της πρόβλημα το γκαζόν στην ταράτσα με το μπάρμπεκιου για τα παϊδάκια.

Ας ξεκινήσει ο δήμαρχος από χαμηλά, γιατί αισθάνομαι μια αδιαφορία των δημοτικών αρχών για την καθημερινότητα των κατοίκων ντόπιων και μεταναστών. Ας πούμε από τον δρόμο. Ας πάει να σταθεί έξω από την είσοδο της  ΝΕΑΣ ΣΚΗΝΗΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ που στεγάζεται στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (Οδός Ευμπολπιδών 41, Γκάζι) για να δει τα υγρά των οχετών που αποχετεύονται μπροστά ακριβώς στην πόρτα του θεάτρου και η βρωμιά τους (μάλλον από τα αποχωρητήρια) τσακίζει τις μύτες των θεατών που περιμένουν να ξεκινήσει η παράσταση! Το 2008 χωρίς υπόνομο και ούτε καν βόθρο!

Ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης εργάστηκε στο κέντρο, στο Υπουργείο Προνοίας, αλλά αμφιβάλλω εάν ένιωσε ποτέ το πρόβλημα της στάθμευσης αφού είχε πάντοτε μια θέση παρκαρίσματος. Εδώ, οι κάτοικοι που επιμένουν να ζουν στο κέντρο, και δεν εγκαταλείπουν τα διαμερίσματά τους, ακόμη και οι λίγες θέσεις παρκαρίσματος που έχουν απομείνει όταν δεν καταλαμβάνονται από μη μόνιμους κατοίκους παραδίδονται σε υπηρεσίες ή ταμεία (και υψώνονται πινακίδες απαγόρευσης) λες και εκεί υπάρχουν κάποιοι προνομιούχοι-ανώτεροι εργαζόμενοι από τους μόνιμους κατοίκους.

Τι να πούμε για την καθαριότητα σε στενά και δρόμους ή σε κάδους μπροστά σε έρημα νεοκλασικά που έχουν εγκαταλειφθεί στη μέριμνα των κατοίκων που βγαίνουν και ασπρίζουν με ασβέστη για την αποφυγή ασθενειών… Υπάρχει ένα κομμάτι του πεζοδρομίου στην οδό Μάρνη απέναντι από την Πλατεία Βάθη που ντρέπεσαι να περάσεις αφού είναι άπλυτο από τις ακαθαρσίες ποιος ξέρει πόσους μήνες… 

Κι αν πάμε στα πεζοδρόμια ο αποκλεισμός μητέρων με καροτσάκια, ηλικιωμένων, και των χρηστών αμαξιδίων από τη ζωή της πόλης είναι δεδομένος. Τα σημεία πρόσβασης στις γωνίες δεν συντηρούνται ή εμποδίζονται από συμπολίτες μας που αγνοούν τη λειτουργικότητά τους. Ας κάνει ο Δήμος μια καμπάνια ενημέρωσης για τα σημεία αυτά ώστε να δράσει αφυπνιστικά στον πολύ κόσμο, που ενδεχομένως δεν γνωρίζει.

Πιο ψηλά οι κεραίες των τηλεοράσεων σχηματίζουν δάσος, όταν αδυνατούν οι συνιδιοκτήτες να συμφωνήσουν σε μια ενιαία κεραία. Αλλά οι  «ακίνδυνες» (πόσο άραγε;) κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που ξεπροβάλλουν μπροστά μας, σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και νοσοκομεία, προσβάλλοντας ακόμη και τον ιερό βράχο, δεν είναι θέμα που θα όφειλε να προβληματίσει τον Δήμο, ο οποίος υποτίθεται νοιάζεται για την ποιότητα της ζωής εκείνων που τον ψήφισαν;

Αφήνω στην άκρη τις σκιές χρηστών ναρκωτικών που δημιουργούν περιπλανώμενες αποικίες σε διάφορα σημεία της πόλης (τελευταία δίπλα στο καμάρι της Αθήνας, το ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο) με το εμπόριο σε πλήρη εξέλιξη στα έκπληκτα μάτια μικρών παιδιών, μαθητών και τουριστών… Έχει έρθει, άραγε, κάποια φορά αυτό το θέμα σε συνεδρίαση του Δήμου της πόλης μας;

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s