Οι περισσότεροι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να το κόψουν

 

Από όσους, τουλάχιστον, γνωρίζω. Και είναι πολλοί. Οι οποίοι δείχνουν να μην ευχαριστούνται πλέον το τσιγάρο, απλά το έχουν ανάγκη. Το θέμα είναι, να συνειδητοποιήσει κανείς γιατί το έχει ανάγκη. Ακόμη και για την εξάρτηση χρειάζεται να φτάσεις στην επίγνωση. Και αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα διακοπής: Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Και βοηθάει τρομερά να γράψει κανείς τις πρακτικές του σχετικά με το κάπνισμα (ποσότητα, συχνότητα, συναισθηματική κατάσταση) σε ένα ημερολόγιο.

Στις δυσκολίες για τη διακοπή κάποιος μπορεί να πει ότι το κάπνισμα είναι κάτι που σε ξεπερνά, αφού δεν γίνεσαι καπνιστής αλλά γεννιέσαι. Πώς γίνεται, λοιπόν, εάν η εξάρτηση από το τσιγάρο είναι γονιδιακό ζήτημα να απέχω από αυτό, 14 μήνες τώρα, εγώ που ήμουν μανιακός καπνιστής;

Κανείς δεν γεννήθηκε με ένα τσιγάρο στο στόμα. Μαθαίνουμε να καπνίζουμε. Και οικοδομούμε με το πέρασμα του χρόνου μια φιλοσοφία. Σωστά το τονίζει και σχολιάζει ο φίλος του ιστολογίου egolpion: «Κάποιος που καπνίζει ή κάπνιζε 20 χρόνια και έχει χτίσει κυριολεκτικά τη ζωή του πάνω στο άναμμα του τσιγάρου, στο σχήμα του αναπτήρα, στον ήχο του σπίρτου που ανάβει, ακόμα και στην μυρωδια των δαχτυλων του…αυτός ΔΕΝ το κόβει τόσο εύκολα.»

Και όσο περνάει ο καιρός χαίρομαι που έχω πλέον αποσυνδέσει το κάπνισμα από ευχάριστες στιγμές: μετά το φαγητό ή με αλκοόλ, τη συζήτηση, την ξεκούραση, την παρέα γενικά. Έχω όμως ξαναπεί ότι η μνήμη της απόλαυσης του τσιγάρου δεν φεύγει ποτέ. Και ερχόμαστε στο γιατί κανείς αρχίζει ξανά να κάπνισμα μετά από διακοπή. Ακόμη και ένα τσιγάρο, λένε οι πάντες, είναι αρκετό για να αρχίσει κανείς να καπνίζει μανιακά. Ακόμη και μια ρουφηξιά σε επιστρέφει στο μηδέν. Κι αν σου συμβεί αυτό μην απογοητευτείς και κυρίως μη φοβηθείς. ΚΑΘΕ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ. Στο χέρι σου είναι εάν ανάψεις ένα καινούργιο. Κανείς άλλος άνθρωπος δεν θα στο επιβάλλει, παρά ο δικός σου εαυτός.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s