«Δράση από όλους για να σωθεί το κέντρο». Ποιος πιστεύει τα συνθήματα;

Αλλιώς μιλάς για την πόλη που ζεις ως κάτοικος και αλλιώς ως πολιτικός. «Προσπαθούμε όλοι μαζί να ξυπνήσουμε την γραφειοκρατία» δήλωσε ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός, σήμερα, Καθαρή Τετάρτη, στον δημοσιογράφο  Άρη Πρωτοσάλτε (μπράβο του για την αδέσμευτη παρουσίαση), στην εκπομπή ΣΚΑΪ-ΔΡΑΣΗ προτείνοντας να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας στο κέντρο, στην πλατεία Θεάτρου, στο κτήριο της Διπλαρείου Σχολής.

Ο Νομάρχης εμφανίστηκε με συνοδεία να περπατάει στους δρόμους της πόλης για να υποστηρίξει την πρότασή του που περιλαμβάνει και την ιδέα της συνοχής, να συνενωθούν οι δυνάμεις νομαρχίας και τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της πόλης. Το συνεργείο του Σκάι καταγράφει τις σκηνές, ενώ δίπλα φτιάχνουν και χτυπάνε ενέσεις. Απευθείας στην πρωινή ζώνη. ΦΡΙΚΗ. Που πονάει. Αλλά είναι η αλήθεια μας.

Βέβαια, ο Νομάρχης δεν ζει, πλέον, στο κέντρο. Και πιστεύει ότι εάν μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας στο κέντρο θα αλλάξουν τα πράγματα, και θα αναβαθμιστεί η περιοχή. Και ότι δεν πρέπει να ληφθούν αστυνομικά μέτρα ή να γίνει επιχείρηση σκούπα.

Σπεύδω να πω ότι πρόκειται για μια ανεδαφική πρόταση (για να μη τη χαρακτηρίσω παραπλανητική δήλωση). Και το λέω αυτό ως κάτοικος του κέντρου. Γιατί δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις ότι μπορεί να αλλάξει κάτι μαγικά, εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εάν δεν τηρηθεί ο νόμος. Γιατί υπάρχουν νόμοι. Για τα πάντα. Και για εκείνους που εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση και τη μιζέρια. Και αυτό είναι το μέγα θέμα. Εσύ, μπορεί να σταθμεύεις για λίγο ανάβοντας αλάρμ και να τρως κλήση, ενώ την ίδια στιγμή, ανενόχλητοι, δίπλα σου να εμπορεύονται παρἀνομες ουσίες, κλοπιμαία, και ο,τιδήποτε, με θράσος και αναίδεια. Εσύ λοιπόν θα πληρώσεις την κλήση σου, ο άλλος θα συνεχίσει να επιβιώνει σε βάρος των συμπολιτών του. Των αδύναμων.

Το ζήτημα για μένα είναι ότι μέρα με τη μέρα δυσκολεύεται η πρόσβαση σε περιοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια περπατούσες άφοβα. Με ενοχλεί να έρχονται οι ξένοι καλεσμένοι μου και να ντρέπομαι να τους ξεναγήσω στο κέντρο. Με ενοχλεί να μην μπορεί να έρθουν σπίτι μου οι δικοί μου άνθρωποι και να συλλογίζομαι ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους από τον καθένα που είναι φτιαγμένος, απελπισμένος και κυρίως αναίσθητος και αδίστακτος. Και πλέον δεν πιστεύω κανέναν που εμφανίζεται ως σωτήρας…

Σίγουρα οι αλλαγές χρήσεις είναι ένα κλειδί για την ανάπλαση στις γειτονιές, κάτι που είναι μια βασική αρχή στην πολεοδομία. Μόνο, που ήδη, εκεί, στην Πλατεία Θεάτρου, μόνο λίγα μέτρα παραπέρα είναι το Δημαρχείο Αθηνών. Αλλά το Δημαρχείο και ο Δήμαρχός του είναι σε μια γυάλα. Δεν κατάφερε τόσα χρόνια να αλλάξει τη γειτονιά του γραφείου του. Που είναι, εκεί, μέσα στο Δημαρχείο. Και όχι μόνο αυτό. Ο Δήμαρχος, λίγα χρόνια πριν ήταν υπουργός Υγείας, σε μια άλλη γειτονιά, λίγο πιο πάνω. Όποιος ξέρει την περιοχή το Υπουργείο Υγείας δεν έχει συμβάλει διόλου στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων. Ούτε των μαθητών των γειτονικών σχολείων. Το μόνο που κατάφερε ήταν να φέρει τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, και νέες μονάδες με υποκατάστατα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Λίγο πιο πάνω, από το Υπουργείο Υγείας, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Το κτήριο συνορεύει με το γκέτο της φυλής με τους εξαρτημένους να ψάχνουν και να ψάχνονται. Η ντροπή και ο εξευτελισμός του ανθρώπου δεν συγκινεί κανέναν.

Ποια είναι η προσπάθεια πού γίνεται; Όσοι ζούμε στο κέντρο της Αθήνας ξέρουμε ότι δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ. Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Ο φόβος μεγαλώνει, η ανασφάλεια κλειδώνει τους ανθρώπους στα σπίτια, και οι επαίτες έχουν γίνει σήμα της ένδοξης πρωτεύουσας. Οι άνθρωποι που τρεκλίζουν αυξάνονται και όταν πλησιάζουν τα παρατημένα σκουπίδια δεν τους ενοχλεί ούτε η θέα τους ούτε η δυσοσμία από τις λογής ακαθαρσίες ανθρώπων και κτηνών.

Από όλες τις εικόνες οι πιο οδυνηρές είναι γυναίκες με κλαρωτές μακριές φούστες να κρατάνε μωρά στην αγκαλιά και να εκλιπαρούν για βοήθεια. Σε φανάρια ή σε πεζοδρόμια. Απλώνουν το ένα χέρι και με το άλλο βυζαίνουν το παιδί τους. Είναι αλλοδαπές και πρέπει να έχουν έρθει από πολύ μακριά, από τα βάθη μιας χώρας άγνωστης σε μένα.

Και τότε κρατιέσαι με τα δόντια να μη γίνεις ρατσιστής. Και μέχρι στιγμής, νομίζω τα καταφέρνω. Αλλά έως πότε;

3 thoughts on “«Δράση από όλους για να σωθεί το κέντρο». Ποιος πιστεύει τα συνθήματα;

 1. tsouknida

  Το θέμα της Αθήνας είναι ότι οι φαβέλες της είναι το κέντρο της, η ιστορία και η καρδιά της…
  Είναι το αιώνιο πρόβλημα όλων των μεγαλουπόλεων. Το ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να αμβλυνθεί ή να το εξορίσουμε ας πούμε στα Οινόφυτα;
  Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν και μεσοπρόθεσμες λύσεις, όμως και αυτές έχουν κάποια κόστη… και πρέπει να το καταλάβουμε δεν τους ενδιαφέρει..μπορείς να πας έξω οκ, αλλιώς βολέψου κι εδώ..
  Άσε που ειδικά στον δήμο αθηναίων μόνο οι κάτοικοι του δήμου δεν ψηφίζουν…

 2. Belbo

  Καλησπέρα,

  Απλά να πω ότι είμαι περαστικός και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το blog σας: τόσο τον “καλλιτεχνικό” όσο και τον “καθημερινό” λόγο σας. Για το κέντρο η μόνη λέξη που μου έρχεται στο νου είναι: απογοήτευση! Από έφηβος ακόμη κατέβαινα στο κέντρο και έχω συνδεθεί με πολλά σημεία του, το πονάω να το βλέπω να έχει καταντήσει έτσι. Είδατε τις αθλιότητες που έγιναν και πάλι σήμερα; φιλικά,

 3. ardalion Post author

  @ tsouknida
  Ενδιαφέρει όμως εμάς που ζούμε στο κέντρο. Και εγώ είμαι από εκείνους που ψηφίζουν και ζουν στην καρδιά της πόλης. Οφείλουμε να λέμε διαρκώς το τί μας ενοχλεί. Όπου μπορούμε. Και η τραγωδία είναι ότι ζητάμε τα αυτονόητα…

  @Belbo
  Ναί, πέρασα τυχαία τη Σόλωνος και μέσα από το αμάξι μου τρόμαξα από την εικόνα που είδα με τις σπασμένες βιτρίνες, αδιάκριτα χτυπώντας μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά. Απογοήτευση και γω ένιωσα. Όπως εσύ. Και πρέπει να σου πω ότι μέρα με τη μέρα εάν περπατάς στο κέντρο η απογοήτευση μεγαλώνει. Αλλά δεν πρόκειται να το εγκαταλεἰψω…

  Καλώς ήλθες!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s