The Generational:Younger Than Jesus

Τι ενώνει όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1976, και είναι σήμερα, κάτω από τα 33 χρόνια του Ιησού; Το New Museum και η οργανωτική ομάδα της έκθεσης  (Lauren Cornell, Massimiliano Gioni, Laura Hoptman) στη Νέα Υόρκη στέκεται μόνο στην ηλικία τους και όχι σε άλλες ταμπέλες που τους κολλάνε κοινωνιολόγοι ή άλλοι ειδικοί. Και διάλεξε 145 έργα που διαχέονται στο κτίσμα της οδού Bowery 235. Εκεί, εκθέτει η γενιά των 50 καλλιτεχνών της νέας χιλιετίας που αντιπροσωπεύουν 25 χώρες, ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει αυτή τη στιγμή η Νέα Υόρκη. Ίσως και η παγκόσμια κοινότητα, θα έλεγε κανείς με υπερβολή, εφόσον διασταυρώνεσαι με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία και κάθε είδους παραστατική τέχνη, από ζωγραφική και βίντεο παιχνίδια, έως χορό και ιντερνετικές εγκαταστάσεις. Εάν βρεθείτε εκεί μη χάσετε την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνονται καθημερινά.

Ακολουθεί το επίσημο βίντεο της έκθεσης.

Πώς έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών; Ο τελικός κατάλογος από 500 υποψηφιότητες καταρτίσθηκε σε κάθε χώρα με πάνω από 150 από επιμελητές εκθέσεων, κριτικούς, συγγραφείς, καθηγητές, αλλά και μπλόγκερς που πρότειναν εκείνους που θεωρούσαν τους αντιπροσωπευτικότερους. Και είναι σίγουρο ότι η γενιά αυτή θα επηρεάσει το άμεσο μέλλον.

 

Το έργο που υπογράφεται με το ελληνικό όνομα Haris Epaminonda, είναι ένα κολάζ σε χαρτί με αναφορά άμεση στο αρχαίο παρελθόν.

Το έργο που υπογράφεται με το ελληνικό όνομα Haris Epaminonda, είναι ένα κολάζ σε χαρτί με αναφορά άμεση στο αρχαίο παρελθόν.

Ανάμεσα στα ονόματα και ένα ελληνικό: Haris Epaminonda. Γεννήθηκε το 1980 είναι κυπριακής καταγωγής και ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η Xάρις Επαμεινώνδα με σπουδές στο Λονδίνο και αποσκευές ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό και ο Τουρκοκύπριος Mustafa Hulusi είχαν επιλεγεί για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην 52η Μπιεννάλε Εικαστικών Τεχνών της Βενετίας. 

Ας προστεθεί και η ομάδα AIDS-3D που αποτελείται από τον Daniel Keller (γεν. 1986, Detroit) και τον Nik Kosmas (γεν. 1985, Minneapolis). Είναι τα βρέφη της έκθεσης. Το δίδυμο που είναι παθιασμένο με το διαδίκτυο  ζει στο Βερολίνο και έχει εκθέσει στην Ελλάδα στην Art Athina και K44 (2008). Διαβάστε εδώ τη συνέντευξή τους στο lifo.

 

Εάν θέλετε περισσότερο από τους Kosmas και Keller διαβάστε τη συζήτησή τους «AIDS-3D in Real Life» με τον ALEX GARTENFELD στο Interview.

Εδώ, μια μικρή ξενάγηση στην έκθεση από τον James Kalm.

Μικτές τεχνικές, γλυπτική, εγκαταστάσεις φωτιστικές και ηχητικές, φέτε ζωής, αιωρούμενα πανώ ή απλή παραστατική ζωγραφική, φωτογραφίες ή ζωντανά σώματα είναι τα όργανα επικοινωνίας για τους καλλιτέχνες. Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά για το τι νέο έχει να δώσει η τέχνη τους. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να γενικεύσει. Ωστόσο,  η νεότητα πουλάει επειδή και μόνο είναι νεότητα. Και ένα μουσείο που συχνά ταυτίζεται με το κατεστημένο και το σύστημα δείχνει να μοιράζεται τις ανησυχίες των εκολλαπτόμενων δημιουργών. Αυτό και μόνο είναι ένα καταπληκτικό επικοινωνιακό εύρημα για να μαγνητίσει το κοινό σε ένα πολύ μεγάλο show στο Νέο Μουσείο στη καρδιά του Μανχάταν.

 

Ανακαλύψτε τα δρώμενα στο NEW MUSEUM μέσα από το Blog της έκθεσης: The Generational: Younger Than Jesus

2 thoughts on “The Generational:Younger Than Jesus

  1. ardalion Post author

    Δεν ξέρω εάν το λες ειρωνικά. Σε πολλά δεν μπορούμε να τους πιάσουμε. Και μακάρι να μπορούσαμε… να διδαχτούμε από όσα καλά έχουν καταφέρει, αλλά και από τις αποτυχίες τους.

    Πάντως, μιλώντας από προσωπική εμπειρία το συγκεκριμένο μουσείο είναι το καμάρι της Νέας Υόρκης από πολλές πλευρές. Είναι μικρό, αλλά εξαιρετικά φιλικό και ανοιχτό σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s