Τι με βοήθησε και τι δεν με βοήθησε να κόψω το τσιγάρο

Ας πω πρώτα τί δεν με βοήθησε. Οι δικοί μου, το περιβάλλον εργασίας, οι απαγορεύσεις, η γκρίνια αντικαπνιστών και η υστερία τους. Ούτε υποκατάστατα νικοτίνης, έμπλαστρα ή παρόμοια φαρμακευτικά σκευάσματα. Ούτε τα ρούχα μου ή το σπίτι που μύριζε. Γιατί η μυρωδιά από τις γόπες γίνεται συνήθεια. Όπως και οι εξατμίσεις.

Κυρίως αυτό που με βοήθησε υπήρξε η συμφιλίωση με την ιδέα ότι φοβάμαι μια ζωή χωρίς τσιγάρο. Επομένως η επιθυμία μου να το κόψω συνδέθηκε με την ελπίδα να δω τι θα κάνω με τον φόβο μου. Αυτό με οδήγησε στην αίσθηση ότι όφειλα στον εαυτό τουλάχιστον να δοκιμάσει και να πειραματιστεί με τη ζωή, και την καθημερινότητα χωρίς τσιγάρο. Και να δω πόσο είναι καλά χωρίς τσιγάρο.

Με ένα νέο ξεκίνημα που δεν θα έφερνε από την αρχή δυσκολίες και ματαιώσεις αλλά θα βασιζόταν στην αξία απλών στιγμών και αισθήσεων: να μυρίσω από την αρχή οσμές και αρώματα, να απολαύσω γεύσεις νέες παλαιών εδεσμάτων, να αυξήσω την αντοχή του σώματος σε γύμναση και άλλες δοκιμασίες.

Η διαφήμιση προώθησε με πανέξυπνους τρόπους το τσιγάρο ως life style, προβάλλοντας αξιομίμητα πρότυπα αρρενωπότητας ή θηλυκότητας.

Η διαφήμιση προώθησε με πανέξυπνους τρόπους το τσιγάρο ως life style, προβάλλοντας αξιομίμητα πρότυπα αρρενωπότητας ή θηλυκότητας.

Με βοήθησε, ακόμη, η συνειδητοποίηση του ρόλου των μεγάλων εταιρειών και της διαφήμισης. Που ποτέ δεν σου λένε όλη την αλήθεια. Ή μάλλον ή μόνη αλήθεια είναι  μια φαντασίωση  που συνοδεύεται και υπογραμμίζεται  από την απόλαυση του καπνού.

H φαντασίωση αυτή απευθύνεται κυρίως σε όσους καλούνται να μιμηθούν ένα πρότυπο συμπεριφοράς για να αποκτήσουν τη δική τους εικόνα για το φύλο.

Στην εκστρατεία διαφήμισης του καπνίσματος οι εταιρείες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και παιδιά που δεν απέτρεπαν τους γονείς τους να καπνίζουν ή ακόμη και τον Άγιο Βασίλη να φέρνει ως δώρα τσιγάρα.

Η συνειδητοποίηση της εκμετάλλευσης της εξάρτησης για πλουτισμό είναι η αρχή της απομυθοποίησης και της κατάρρευσης ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην απόλαυση του καπνίσματος.

Kαι την πρώτη μέρα με βοήθησε το νερό. Ήπια πολύ νερό και καθόλου καφέ, ούτε και αλκοόλ. Και τη δεύτερη ήταν όλα καλύτερα, και ευκολότερα.

«Πριν με μαλώσεις μαμά, ίσως θα ήταν καλύτερα να άναβες ένα τσιγαράκι Marlboro». Ακόμη και τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν για να πεισθούν οι γονείς ότι το τσιγάρο βοηθάει στην ανατροφή τους...

«Πριν με μαλώσεις μαμά, ίσως θα ήταν καλύτερα να άναβες ένα τσιγαράκι Marlboro». Ακόμη και τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν στη διαμόρφωση μιας ποπ κουλτούρας ώστε να πεισθούν οι γονείς ότι το τσιγάρο βοηθάει στην ανατροφή τους...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s