Ο Παρθενώνας, ο Γαβράς και η Ιερά Σύνοδος

Πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες για την παρέμβαση της Ιεραρχίας στο φιλμ του Γαβρά για τον Παρθενώνα, από το οποίο λογοκρίθηκε ένα μικρό τμήμα. Σήμερα, είδα το φιλμ στο μουσείο της Ακρόπολης και έχω προσωπική αντίληψη. Από το σενάριο και το επίμαχο σημείο σήμερα, όποιος βρισκόταν στον προθάλαμο με τα γλυπτά του Παρθενώνα άκουγε το εξής σενάριο:

Από την κατασκευή του Παρθενώνα έως σήμερα πέρασαν σχεδόν εικοσιπέντε αιώνες. Ο ναός γνώρισε πολλές περιπέτειες. Η πρώτη μεγάλη καταστροφή έγινε μάλλον το 267 μ.Χ. και οφειλόταν σε εμπρησμό. Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη που επικράτησαν αργότερα κατά την παλαιοχριστιανική εποχή οδήγησαν στην καταστροφή πολλών έργων τέχνης σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Οι αιώνες κύλισαν από τότε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο ναό. Ο Παρθενώνας έγινε η εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας,  η μεγαλύτερη της χώρας. Μετά το 1205 πέρασε στα χέρια των Φράγκων και έγινε εκκλησία λατινικού δόγματος.

Αυτό είναι το επίμαχο κομμάτι του σεναρίου που ακούγεται και από το οποίο λογοκρίθηκε η σκηνή με ανθρώπους σκαρφαλωμένους στις μετόπες του ναού να γκρεμίζουν τα ανάγλυφα, όπως είδαμε στο σχετικό βίντεο ντοκουμέντο του Μέγκα. Για να είμαστε όμως ακριβείς. Αυτό που έχει μείνει στο μοντάζ είναι το αέτωμα με κενά του γλυπτού διακόσμου, και στην κορυφή του να προβάλλει ένας σταυρός. Ωστόσο, δεν προβάλλεται η ταινία του Γαβρά. Αλλά ορισμένες σκηνές από το φιλμ του Γαβρά χρησιμοποιήθηκαν στο φιλμ που προβάλλεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Γιατί όμως θορυβήθηκε η Ιερά Σύνοδος και όπως γράφτηκε «ο Γαβράς ξανασταυρώνεται»; Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο επόμενο σημείωμά μου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1 thought on “Ο Παρθενώνας, ο Γαβράς και η Ιερά Σύνοδος

 1. Ολγα

  Καλημέρα
  Δεν ανήκω θρησκευτικά πουθενά
  Αλλα αν σκεφτεί κανίς πόσα εγκλήματα γίνανε στο όνομα
  Του χριστιανισμού !
  Είμαι βέβαιη ότι αυτή την σκηνή στον Παρθενώνα με τα αγάλματα
  Να πέφτουν από ψηλά την εχου ζήσει στο παρελθόν άνθρωποι
  Γιατί η θρησκεία σχεδόν πάντα προσπαθεί να εξαφανίσει μνήμες που δεν την βολεύουν
  Συγγνώμη που τα ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά
  Απλά ήθελα να πω πριν κρίνουμε να σκεφτούμε?
  Όλγα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s