Κρίνος εν μέσω ακανθών στην ακροθαλασσιά

Ολόλευκο, μοναχικό, σε μια παραλία που θύμιζε φαρ ουέστ, εάν την έβλεπες από τη μεριά της θάλασσας.

Η παραλία στο Παλαμάρι, όπου φύεται το παράλιο κρινάκι στη μέση του καλοκαιριού.

Η παραλία στο Παλαμάρι, όπου φύεται το παράλιο κρινάκι στη μέση του καλοκαιριού.

Το συνάντησα στο περπάτημα στο Παλαμάρι, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού, λίγο πιο πάνω από εκεί που έσκαγε το κύμα. Σαν ένα ζωντανό εύρημα ενός αρχαίου κήπου. Διαβάζω ότι τα σποράκια του, μαύρα σαν κάρβουνα, επιπλέουν στο κύμα και μεταφέρονται σε άλλες ακτές της Μεσογείου. Αξίζει να το προσέξουν οι Σκυριανοί και να το προστατέψουν από την επέλαση των τουριστών.

Περπατώντας στην ακτή, πλάι στον αρχαιολογικό χώρο στο Παλαμάρι της Σκύρου με αιφνιδίασε η μοναχικότητα του κρίνου που κάνει παρέα με τη σκιά του.

Περπατώντας στην ακτή, πλάι στον αρχαιολογικό χώρο στο Παλαμάρι της Σκύρου με αιφνιδίασε η μοναχικότητα του κρίνου που κάνει παρέα με τη σκιά του.

Η επίσημη ονομασία του είναι Pancratium maritimum. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι το βολβώδες φυτό που αναφέρει ο Διοσκορίδης ως παγκράτιον για το οποίο δίνει μια περιγραφή που μοιάζει με τον κρίνο μας, και στη συνέχεια δίνει και θεραπευτικές οδηγίες για τη χρήση του.

Παγκράτιον (οἱ δὲ καὶ τοῦτο σκίλλαν καλοῦσι)· ῥίζα ἐστὶ βολβῷ μεγάλῳ ὁμοία, ὑπόπυρρος, πικρά, πυρώδης πρὸς τὴν γεῦσιν, φύλλα δὲ κρίνῳ ὅμοια ἔχουσα, μακρότερα δέ.  (Περὶ ὕλης ἱατρικῆς, 2, 172)

Πραγματικά, μέσα στον ζεστό Αύγουστο να προβἀλει από τη στεγνή άμμο το κρινάκι αυτό δείχνει να είναι δημιουργημένο να αντέχει στις δύσκολες συνθήκες, και να είναι πολύ δυνατὀ. Ο κρίνος της άμμου είναι ένα μοναδικό δώρο στον περπατάτη του γιαλού.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε έναν αρχαίο τόπο λατομείων.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε έναν αρχαίο τόπο λατομείων πορόλιθου.

Η ομορφιά του κρίνου βεβαιώνεται στη λαϊκή ευσέβεια στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Μώλο. Τα εικονίσματα είναι στολισμένα μέ δύο απλά ανθοδοχεία γεμάτα κρίνα της θάλασσας, για τον άγιο των νερών του Αιγαίου. Η εκτίμηση στην αισθητική του αξία φαίνεται και στις τοιχογραφίες που αναπαρίσταται στη Θήρα και τη Μινωϊκή Κρήτη.

Νέα έκπληξη με περίμενε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη σπηλιά, στον Μώλο της Σκύρου. Κάτω από το πλαστικό στεφάνι των ρόδων, ένα μπουκέτο κρίνων της ακρογιαλιάς προσφέρεται στους αγίους.

Νέα έκπληξη με περίμενε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη σπηλιά, στον Μώλο της Σκύρου. Κάτω από το πλαστικό στεφάνι των ρόδων, μπουκέτα κρίνων της ακρογιαλιάς προσφέρονται στους αγίους.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο με το παράλιο κρινάκι (εβραϊκά חבצלת החוף Chavazelet Hachof) είναι ότι ταυτίζεται με το άνθος που υπάρχει στο Άσμα ασμάτων (2.1-2).

Ἐγὼ ἄνθος τοῦ πεδίου,

κρίνον τῶν κοιλάδων.

Ὡς κρίνον ἐν μέσῳ ἀκανθῶν,

οὕτως ἡ πλησίον μου ἀνὰ μέσον τῶν θυγατέρων.

Τι να σημαίνει άραγε ο κρίνος ανάμεσα στα αγκάθια; Την τέλεια ψυχή, όπως λέει ο Ιωάννης Δαμασκηνός, που είναι αμέριμνη ως προς τα βιωτικά; Ή μήπως τα αγκάθια είναι οι αιρετικές εκκλησίες που ερμηνεύει ο Θεοδώρητος; Θα μπορούσε το κρίνο να είναι η Παναγία, όπως σχολιάζει ο υμνογράφος στον κανόνα της 10ης Οκτωβρίου (ωδή 6);

Εὑρών σε

τῶν ἀκανθῶν ἐν μέσῳ, πανάμωμε,

ὡς καθαρώτατον κρίνον

καὶ κοιλάδων ἄνθος, ὦ θεομῆτορ,

ὁ νυμφίος

ἐν τῇ γαστρί σου σὰρξ ἐχρημάτισεν.

Φαίνεται ότι το τελευταίο είναι μάλλον και το επικρατέστερο. Ή τέλος πάντων μου πάει, χωρίς πολλή σκέψη. Αυθόρμητα σχεδόν. Το κρινάκι της άμμου μοιάζει να είναι ένα ταπεινό Χαίρε της φύσης στον Δεκαπενταύγουστο. Μία απάντηση στο ερώτημα: Τίς αὕτη ἡ ἀναβαίνουσα ἀπὸ τῆς ἐρήμου;

3 thoughts on “Κρίνος εν μέσω ακανθών στην ακροθαλασσιά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s