Πώς είναι τρία χρόνια χωρίς τσιγάρο;

Υπέροχα!!! Δεν τα ωραιοποιώ για να παρηγορηθώ. Είναι τρία χρόνια πλέον, χωρίς μια ρουφηξιά. Και το ξαναλέω είναι υπέροχα. Και θα εξηγήσω γιατί.

Ήμουν μανιώδης καπνιστής, συνειδητός και περνούσα φίνα. Αλλά δεν μου άρεσε η εξάρτηση που είχα. Και δεν λέω η αίσθηση της εξάρτησης, γιατί μιλάω για την αιχμαλωσία από τον καπνό. Όλο το εικοσιτετράωρο. Αν μπορούσα και στον ύπνο μου θα κάπνιζα!!! Όπως μάλλον και οι περισσότεροι καπνιστές. Η ανάγκη είναι τόσο πολύ μεγάλη που φαίνεται στο ξύπνημα. Συνήθως με καφέ (και άνευ καφέ πολλοί) το άναμμα είναι η πρώτη κίνηση που σφραγίζει το ξεκίνημα της μέρας, αλλά και το κλείσιμο, πριν τον ύπνο.

Η συνειδητοποίηση της εξάρτησης από το τσιγάρο σε κάνει να αισθάνεσαι τι σημαίνει αιχμαλωσία και από άλλες ουσίες. Το αλκοόλ για παράδειγμα. Τα όρια στην παράδοσή μας μεταξύ χρήσης και κατάχρησης του κρασιού είναι δυσδιάκριτα. Οι ρακές δίνουν και παίρνουν σε κάθε ευκαιρία και λίγο πολύ οι περισσότερες οικογένειες έχουν κάποιο μέλος που έχει εθιστεί στο αλκοόλ. Το θέμα είναι ότι πέρα από την καθαυτό εξάρτηση από το οινόπνευμα μπορεί όλη αυτή η ιστορία με τα ποτά να ανοίξει την πόρτα για τη χρήση άλλων ουσιών. Λίγο ποτάκι, αθώο που πίνει ένας έφηβος μπορεί να μη σημαίνει τίποτα αλλά μπορεί να σημαίνει και κάτι. Δεν θέλων να απλοποιήσω τα πράγματα αλλά η κουλτούρα με τα ποτά μπορεί να είναι ο προθάλαμος για τα ναρκωτικά όταν αναζητείται μια ευφορία που δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε το οινόπνευμα ούτε βέβαια είναι αρκετή η ευχαρίστηση που προσφέρει ένα κοινό τσιγάρο του περίπτερου. Ευφορία που δεν είναι μόνο η αναζήτηση της ηδονής αλλά η άρνηση της επίγνωσης της πραγματικότητας και η αναβολή της διαχείρισης κρίσιμων προβλημάτων του εαυτού. Βέβαια όλα αυτά οφείλει να τα έχει υπόψη του ο γονιός ή ο δάσκαλος ενός έφηβου. Και να έχει υπόψη του ότι το κάπνισμα (όπως και κάθες εξαρτησιογόνος ουσία) επενδύεται με συναισθήματα: θυμός, χαρά, επιτυχία, θλίψη, χωρισμός. Το τσιγάρο μοιάζει σε όλα αυτά να ενσαρκώνει τον ρόλο του απόλυτου συντρόφου. Πώς μπορείς, λοιπόν, να το αποχωριστείς;  Η συντροφικότητα που αισθανόμουν ήταν μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που με έκαναν να συνεχίζω να καπνίζω. Και ο φόβος της απώλειας αυτής της σχέσης ήταν η βασικότερη αιτία να μη θέλω να το κόψω.

Ωστόσο, αυτή η συναίσθηση του φόβου και η ομολογία στον ίδιο μου τον εαυτό ήταν και η αφετηρία της αντίστροφης πορείας. Προς την αποδέσμευση από τον καπνό. Τα οφέλη τα έχω περιγράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις. Αυτό που μου έρχεται στο νου, τώρα, είναι ότι μετά από τρία χρόνια δεν είχα καμιά ζημιά από τη διακοπή του τσιγάρου. Ούτε πήρα κιλά ούτε άρχισα ψυχοφάρμακα ούτε άρχισα να πίνω. Θέλω να πω ότι δεν άρχισα να αναζητώ υποκατάστατα. Η ζωή μου συνεχίζεται.

Και, βέβαια, υπάρχει η μνήμη του καπνίσματος. Απόλυτα φυσικό! Δεν κάνεις ένα delete και σβήνουν όλα. Όχι. Το τσιγάρο είναι συνιστά μια σχέση με τον καπνιστή. Και σαν κάθε σχέση εγγράφεται βαθιά. Θέλει τον χρόνο του και για να πάρεις την απόφαση και για να αισθανθείς ώριμος να την πραγματοποιήσεις αυτή την απόφαση. Μετά όμως ακολουθεί μια ροή ευεργεσιών. Από την αλλαγή της πίεσης του αίματος και την έμπρακτη οικονομία έως την καθαρή σκέψη και την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Και όταν νιώθω ότι δεν μπορώ να συγκεντρωθώ ξέρω ότι το κάπνισμα δεν είναι η λύση. Έχουν βελτιωθεί πολύ οι αισθήσεις που είχαν επηρεαστεί από το κάπνισμα, η γεύση και η όσφρηση και παρόλο που δεν με ενοχλεί να καπνίζουν οι δίπλα μου με απωθεί η μυρωδιά της νικοτίνης σε ρούχα και μαλλιά.

Aπό αύριο περνάω στον τέταρτο χρόνο. Χωρίς τσιγάρο. Και το μήνυμα για καθένα που θέλει να το κόψει συμπυκνώνεται σε δύο, μονάχα, λέξεις: ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.

1 thought on “Πώς είναι τρία χρόνια χωρίς τσιγάρο;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s