Αγαπημένη μου ρίγανη

Το άρωμά της τρυπάει τα ρουθούνια όταν φυσάει ή όταν βρέχει στο βουνό. Είναι μια απόλαυση η αίσθηση του καλοκαιριού με την ταπεινή ρίγανη μαζί με το αρωματικό φασκόμηλο να σφραγίζει την ανεμελιά και  Πασίγνωστη στην αρχαιότητα, ως  ὀρίγανον καὶ μετὰ ὡς  ὀρίγανος, η ρίγανη (Origanum vulgare) με το λαδάκι πάνω σε ψωμί ή παξιμάδι έχει θρέψει γενιές. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η πλέον μυρωδάτη. Είναι από τα πιο ωφέλιμα βότανα, και μέχρι πρόσφατα ήταν, και βέβαια παραμένει  ένα γιατρικό. Διαβάζω για την απίστευτη αντιοξειδωτική της δράση που είναι 12 φορές πιο ισχυρή από το πορτοκάλι: «δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.»

Η ελληνική ρίγανη διεκδικεί τα πρωτεία παγκόσμια για τα αιθέρια έλαιά της και τη νοστιμιά της. Κι εγώ σήμερα το έμαθα ψάχνοντας...

Η ελληνική ρίγανη διεκδικεί τα πρωτεία παγκόσμια για τα αιθέρια έλαια που περιέχει. Είναι απίστευτα αντισηπτική και ασπίδα για διάφορες ασθένειες. Χαλαρώνει ως αφέψημα πρίν τον ύπνο. Είναι ένα βοτάνι που καλλιεργείται πανεύκολα στη βεράντα. Αυτές τις μέρες έχει ανθίσει και έχει βγάλει μικρά λευκά άνθη που φιλοξενούν πετούμενα.

Αυτό το πανέμορφο βοτάνι που φτάνει το ύψος των 40 εκατοστών είναι τρομερά εύκολο να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στη βεράντα, σε οποιοδήποτε μέγεθος, και χρειάζεται απλώς νεράκι. Είναι πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και πετάει νέα βλαστάρια εάν κοπεί πολύ χαμηλά.

Στα φαγητά τη χρησιμοποιώ στο κοτόπουλο ψητό, στα μπιφτέκια αλλά και στο αρνάκι στον φούρνο. Έτσι όπως είναι χλωρή, με τα φυλλαράκια της ψιλοκομμένα. Ιδίως στα μπιφτέκια η φρεσκάδα της γεύσης της αφήνει μια εξαιρετική εντύπωση με αρώματα που κατακλύζουν τον ουρανίσκο. Προχτές ένωσα δυόσμο φρέσκο με φρέσκια ρίγανη και τα έβαλα σε μπιφτέκια με ένα μεγάλο κρεμμύδι που κι αυτό μοιάζει χλωρό και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικά γευστικό.

Kαλά, την ξερή ρίγανη την έχω σαν το αλάτι. Μου αρέσει να τη συνδυάζω με θυμάρι και έχω την εντύπωση ότι ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά, εκτός από σπανάκι και πράσινα λαχανικά γενικά. Με όσπρια είναι εξαίρετα. Ιδίως με φάβα ή κουκιά. Αλλά και με φακές κάνουν τη διαφορά.

Την αγαπώ τη ρίγανη, και τα απογεύματα με περιμένει να την αγγίξω.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s