Mε άρωμα λεβάντας

Στάζει αιθέρια έλαια! Δεν ξέρω εάν υπάρχει άλλο αρωματικό φυτό που όταν αγγίζεις τον μίσχο του σου αφήνει αυτή τη λιπαρή αίσθηση με τη φρουτώδη γλυκειά οσμή που τη δέχεσαι με ευγνωμοσύνη… Η λεβάντα που τη χρυσοπληρώνουμε ως έτοιμο προϊόν για να αρωματίσουμε τα ρούχα μας, είναι ένα πανέμορφο φυτό που καλλιεργείται πανεύκολα στη βεράντα.

Η δική μου λεβάντα.

Προσφέρει ένα μεγάλο μπουκέτο με ασημενιοπράσινους βλαστούς, και όταν ανθίζει τα μπουμπούκια στη διάρκεια του θέρους προβάλλουν θριαμβευτικά από τη ρίζα, ίσια προς τα πάνω να πιουν φως και να ξεχωρίσουν από το άλλο φύλλωμα. Είχα μια μικρή λεβάντα, και σε πολύ λίγο διάστημα έχει γίνει ένας τεράστιος θάμνος τερπνός στο βλέμμα και στο άγγιγμα. Τέλειο φυτό για φράχτες, αφού μπορεί να ανέβει σχεδόν στα δύο μέτρα.

Επενδύστε στη λεβάντα και στις θεραπευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου της που, όπως διαβάζω, είναι: Ανακουφιστικό, Αναλγητικό, Αντιβακτηριακό, Αντικαταθλιπτικό, Αντιμικροβιακό,  Αντιρευματικό, Αντισηπτικό,  Αντισπασμοδικό, Αντιτοξικό,  Αποσμητικό, Αφροδισιακό, Διεγερτικό (Κυκλοφορικου), Εντομοαπωθητικό, Εντομοκτόνο, Επουλωτικό, Καρδιοτονωτικό, Καταπραϋντικό, Νευροτονωτικό, Παρασιτοκτόνο, Σπασμολυτικό, Τονωτικό, Χαλαρωτικό.

Διαλέγω και υπογραμμίζω: το ίδιο το φυτό προκαλεί ηρεμία και ειρηνεύει την ψυχή!

4 thoughts on “Mε άρωμα λεβάντας

 1. mistounou

  Για κάποιο λόγο, δυο φορές που φύτεψα λεβάντα μου ξεράθηκε και δεν κατάλαβα γιατί. Φρόντιζα να είναι νωπό το χώμα της, δίχως υπερβολές στο πότισμα. Το έπαθε αφού άνθισε και μάλλον κάτι δεν έκανα σωστά με το κλάδεμα. Μου έχουν πει ότι θέλει συχνά μεταφύτευση και χώρο για να αναπτυχθεί. Εαν έχεις καμιά συμβουλή για την φροντίδα, είναι ευπρόσδεκτη. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το φυτό και να σημειώσω πως το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι από τα ελάχιστα που δεν είναι τοξικά και μπορούν να εφαρμοστούν κατευθείαν στο δέρμα.

  Υπέροχη φωτογραφία και αξιοζήλευτη η λεβάντα σου

 2. ardalion Post author

  Καλώς όρισες!

  Ξεκινώ από τον χώρο. Η λεβάντα της φωτογραφίας είναι η δεύτερη που έχω και μεταφυτεύθηκε σχεδόν αμέσως: από ένα γλαστράκι σε μια διπλάσια γλάστρα, και αμέσως αναπτύχθηκε ικανοποιητικά. Από τότε ρίχνω μόνο νεράκι με ποτιστήρι, γιατί την έχω σε τραπέζι και δεν φτάνει το αυτόματο πότισμα. Ακόμη, δεν την έχω κλαδέψει γιατί το ανάπτυγμα που έχει με τα κλαδιά και τα άνθη είναι τόσο όμορφο που λυπάμαι να τα κόψω.

  Στη δική σου περίπτωση δεν νομίζω ότι φταίει το κλάδεμα. Το ξέραμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους αλλά εγώ ξεκινάω από το ελλιπές πότισμα ή αντίθετα το πολύ νερό που συσσωρεύεται… Μήπως το παραποτίζεις ή μήπως δεν αποστραγγίζει καλά η γλάστρα; Συχνά μας χαλάνε τα φυτά γιατί σαπίζουν οι ρίζες από μη ικανοποιητική αποστράγγιση (όταν τα έχουμε σε πιάτο ή μέσα σε διακοσμητικό δοχείο, οπότε μένει το νερό).

  Aν θες, έλα μια βόλτα κι από το φόρουμ όπου μπορείς να μάθεις πολλά για τα φυτά: http://www.atfreeforum.com/fyta/index.php?sid=39e331bdafbe59bce232faba74e95439&mforum=fyta

 3. mistounou

  Καλώς σε βρήκα, ardalion και σ΄ευχαριστώ πολύ για τον σύνδεσμο. Με μια γρήγορη ματιά είδα πως μπορεί να μάθει κανείς πολλά για τα φυτά, όντως.
  Νομίζω ότι έπρεπε να τις μεταφυτεύσω και, επιπλέον, βιάστηκα να κλαδέψω την δεύτερη κυρά. Θα επιχειρήσω ξανά να φιλοξενήσω μια λεβάντα κι ελπίζω να της αρέσει ο χώρος της, να μείνει, ν’ ανθίσει ξανά και ξανά.

 4. ardalion Post author

  Είναι πολύ καλό φόρουμ με παθιασμένους φυτόφιλους! Γενναιόδωρους στις συμβουλές σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον.

  Εσύ θα προσφέρεις στο φυτό σου ό,τι έχει ανάγκη. Δεν φοβάται τον ήλιο. Και φυσικά θέλει νερό κανονικά. Όταν διψάει το δείχνει άμεσα. Με λίγη φροντίδα θα σου ανθίσει πολύ και σε διάρκεια.

  Ένας φίλος εχτές αναζήτησε τη λεβάντα της βεράντας μου και του άρεσε πολύ. Είναι πραγματικά ένα φυτό που προσφέρει πολύ χαρά. Όταν όλα γύρω στροβιλίζουν και προκαλούν μετωρισμό…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s