Πενθεί ο κόσμος της βυζαντινής μουσικής

Έφυγε ο Βασίλης Νόνης από τη ματαιότητα του κόσμου. Ήταν ένας από τους ξεχωριστούς μαθητές του μεγάλου δασκάλου Σίμωνα Καρρά. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του:

Ο Βασίλειος Νόνης είναι παραδοσιακός ψάλτης με βαθύτατη και πολύχρονη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση.
Θήτευσε περίπου 25 χρόνια κοντά στον Σίμωνα Καρά, τα μουσικολογικά συμπεράσματα του οποίου ενίσχυσε από την εμπειρία του κοντά στον Νίκο Στεφανίδη, που υπήρξε μαθητής του και συνεχιστής του στο κανονάκι, ίσως ο μόνος καταρτισμένος από διττή άποψη – θεωρητική και πρακτική. Αναμφισβήτητα όμως, ο μοναδικός που μπορεί να ερμηνεύσει στο όργανο αυτό οποιαδήποτε παρτιτούρα, γραμμένη είτε στην παρασημαντική είτε στο πεντάγραμμο,

Η πολύπλευρη αυτή γνώση διασταυρώθηκε με την μελέτη του ύφους των παλαιοτέρων ψαλτών (Μαυρόπουλος, Καμπανίδης, Παναγιωτίδης, Χατζησταμάτης, Μουτάογλου, Καραμάνης, Πρίγγος κλπ.) με τους περισσότερους από τους οποίους συμβίωσε, με τελευταίο και πλέον αξιόλογο όλων τον Θρ. Στανίτσα, που ήταν συνεργάτης του για πολλά χρόνια.

Αντίστοιχη ήταν και η ενασχόληση του με το Δημοτικό τραγούδι, καθώς διηύθυνε δική του ορχήστρα και χορωδία και εργάσθηκε επί 20 χρόνια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ως παραγωγός παρεμφερών εκπομπών. Είναι γνωστές οι έρευνες και η εμμονή του στην μη αλλοίωση του τοπικού ύφους, στην αισθητική της παραδοσιακής μουσικής και στον τρόπο ερμηνείας, που προσέδωσαν στην όλη του προσπάθεια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική βαρύτητα.

Ο Νόνης ξεχώρισε ως ψάλτης που αναζητούσε την αυθεντικότητα στην ερμηνεία της βυζαντινής μουσικής, ως εξαίρετος δεξιοτέχνης στο κανονάκι και ως δάσκαλος της μουσικής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη δουλειά του με τα όργανα και τα κρατήματα που με έχει συγκινήσει βαθιά και με έχει κάνει να αγαπήσω ακόμη πιο πολύ τη βυζαντινή μελωδία.

Αναζητώντας ένα ίχνος από τη δουλειά του στο διαδίκτυο ανακάλυψα τη φωνή του να ερμηνεύει έναν ύμνο από τη γιορτή των Εισοδίων σε μια ραδιοφωνική εκπομπή της Φεβρωνίας Ρεβύνθη, που τον αγαπούσε και τον πίστευε. Ο Θεός ας τον αναπαύσει!

1 thought on “Πενθεί ο κόσμος της βυζαντινής μουσικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s