O νους στο μοναστήρι του Σινά

Με τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο, τους νεκρούς και την ένταση που ανεβαίνει καθημερινά, την και εισβολή σε αρχαιολογικά μουσεία, ο νους δεν μπορεί να μην πηγαίνει στο πατριαρχείο, στην πολύ σημαντική βιβλιοθήκη του αλλά και στο θεοβάδιστο όρος του Σινά και στην ιστορική μονή της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται στην αιγυπτιακή επικράτεια.

Το κοινόβιο της Αγίας Αικατερίνης ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό και έχει μια αδιάλειπτη ιστορία μέχρι τις μέρες μας. Διαθέτει μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του κόσμου σε χειρόγραφα, ίσως τη σημαντικότερη συλλογή αρχαίων εικόνων, μοναδικά ψηφιδωτά από την εποχή του Ιουστινιανού και ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνύπαρξης ετεροθρήσκων, χριστιανών και μουσουλμάνων, αφού εντός του περιβόλου της μονής εγκαταβιώνουν βεδουΐνοι οι οποίοι εργάζονται εκεί. Σε αυτόν τον ιερό τόπο αποκαλύψεων, που περπάτησε ο Μωυσής και φανερώθηκε ο Θεός, στα χώματα της άσκησης και των δακρύων, με τα εκατοντάδες διάσπαρτα κελλιά και ασκητήρια, τις σκήτες και τα μοναστήρια μας πηγαίνει με ευαισθησία η Ν. Κοντράρου-Ρασιά στην Ελευθεροτυπία, με τίτλο  «Φρούριο η Μονή Αγ. Αικατερίνης».

Το μεταφέρω.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, αν και επικρατεί προς το παρόν απόλυτη ησυχία, όπως μας είπε χθες ο αρχιεπίσκοπος του Σινά Δαμιανός.

Οι ταραχές της Αιγύπτου τον βρήκαν για δουλειές στην Αθήνα, αλλά έχει διαρκή επικοινωνία με τους είκοσι μοναχούς που βρίσκονται στο μοναστήρι.

«Στην περιοχή του Σινά -όχι στο μοναστήρι- έχουν δυστυχώς διεισδύσει διάφορα στοιχεία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια σε πόλεις, όπως στο Σαρμ Ελ Σέιχ (σ.σ. το γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο) και στο Ελ Τορ (σ.σ. την παραθαλάσσια πόλη Ραϊθώ με το ιστορικό σιναΐτικο μετόχι). Επενέβη, όμως, ο στρατός και τώρα υπάρχει ησυχία. Στη μονή η ανησυχία μας αφορά ανθρώπους που έχουν βγει από τις φυλακές ή προέρχονται από διάφορες φυλές του βόρειου Σινά. Το μοναστήρι όμως φυλάσσεται πάντα από αστυνομικούς, τώρα και από το στρατό. Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικοί φύλακές του ήταν πάντα και παραμένουν οι Βεδουίνοι. Το αγαπούν και το προστατεύουν πιο πολύ από όλους».

Ο φόβος των επεισοδίων οδήγησε τις μοναχές, που βρίσκονται απομονωμένες στην όαση Φαράν, στο εκεί γυναικείο μοναστήρι, να μεταβούν στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή ήταν η τροφοδοσία. Κινήθηκαν όμως κάποια αυτοκίνητα και τώρα δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει κάτι για τη λεηλασία στο μουσείο του Πορτ Σάιντ, που περιείχε ευρήματα από το Σινά. «Τα ευρήματα αυτά είναι κυρίως από την αρχαία Αίγυπτο, φαραωνικά μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και λίγα χριστιανικά. Δεν προέρχονται από τη Μονή του Σινά», μας εξήγησε. «Η χερσόνησος του Σινά είναι τεράστια περιοχή, μισή Ελλάδα για να καταλάβετε, και το Πορτ Σάιντ πολύ βόρεια, μακριά από εμάς. Αν λεηλατήθηκε το μουσείο, θα είναι από φυγάδες των φυλακών ή από άρπαγες. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική αρχή. Δεν έχουν λόγο να βάλλουν κατά μουσείων και μνημείων».

Και κατέληξε: «Υπάρχει ανησυχία από όλο τον κόσμο για τη Μονή του Σινά, γιατί είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο που έχουμε. Γι’ αυτό να μεταφέρετε ότι προς το παρόν υπάρχει ηρεμία. Βεβαίως, οι στιγμές αυτές του χάους είναι δύσκολες. Οταν αναλάβει την εξουσία μια αρχή, θα βρούμε μια άκρη. Προς το παρόν εν τη θαλασσοταραχή υπάρχει ηρεμία». *

Η σκἐψη μας και η καρδιά μας είναι εκεί στη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο, στους ακρίτες της Ορθοδοξίας τους φύλακες ερήμου.

1 thought on “O νους στο μοναστήρι του Σινά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s